Den förste från Russnäs i Vita huset

”Skaka hand med den amerikanske presidenten var ju inget man direkt hade räknat med när man växte upp”

Foto: SCANPIX
HOCKEY

MIAMI. Man kan i princip vara helt säker:

Ingen från Russnäs har någonsin tidigare varit i Vita huset.

Men igår fick Barack Obama besök av Niklas Hjalmarsson, den småländska byns store hockeyhjälte.

– Ja, att få skaka hand med den amerikanske presidenten var ju inget man direkt hade räknat med när man växte upp. Det var en riktigt häftig upplevelse, säger Chicago-backen till Sportbladet efter visiten i Washington.

När amerikanska lag vinner Stanley Cup bjuder traditionen att de inviteras till Vita huset för en hyllningsceremoni. Detroit Red Wings var där för två år sedan, Pittsburgh Penguins ifjol – och igår var det alltså dags för Chicago Blackhawks, som ju förra våren tog titeln för första gången på 49 år,

”Var riktigt häftigt”

Niklas Hjalmarsson ingick som bekant i mästarlaget och var, som förste Russnäs-bo någonsin, med på 1600 Pennsylvania Avenue igår också.

– Jag är inte hundra procent, men det skulle förvåna om någon hemifrån byn varit här tidigare. Och det var inte precis något jag hade räknat med när jag växte upp, säger den 23-årige backen när Sportbladet når honom efteråt.

– Det var riktigt häftigt, att få se Vita huset inifrån och få hälsa på presidenten. Han var noga med att ta oss alla i hand.

President Obama förklarade under sitt lättsamma tal att det var en speciell känsla att för första gången få ta emot ett mästarlag från Chicago.

– Ja, han kommer ju från stan, så han var extra glad. Det märkte man, konstaterar ”Yellbear”.

Tillbaka nästa år?

Som också slogs av hur avslappnad och humoristisk stämningen var under ceremonin; bland annat vände sig presidenten till forwardsstjärnan Patrick Kane och bad honom att spara ut sin hockeyfrilla igen...

– Jag trodde nog att det skulle vara lite mer stelt i de här sammanhangen, men det var överhuvudtaget väldigt avslappnat, säger smålänningen.

Frågan är nu om Hjalmarsson och hans lagkamrater får komma tillbaka även nästa år.

Efter fem något svajiga månader har regerande mästarna lagom till spurten mot slutspelet börjat spela riktigt bra och hade fram till ett olyckligt besök i Florida tidigare den här veckan åtta raka segrar.

– Det är väldigt jämnt, men om vi spelar som de sista veckorna vet vi att vi kan slå vilket lag som helst och tar vi oss bara dit är jag rätt säker på att ingen vill möta oss i första slutspelsrundan, säger Niklas Hjalmarsson.

– Framförallt har defensiven äntligen blivit lite bättre. Vi har så många bra forwards att försvarsspelet ibland blir lite hipp som happ, vi glömmer liksom bort det. Men nu har vi fokuserat på det och blir genast ett bättre lag.

”Börjar bli bättre nu”

Själv har ”Yellbear” dock haft det lite svettigt under den roadtrip som avslutas med matiné mot Capitals på söndag.

– Det börjar bli bättre nu, men jag har haft ett finger brutet på två ställen och i princip bara kunnat spela med en hand. Vila? Nä, det vill jag ju undvika när jag fortfarande kan vara med och ledningen vill ha mig på isen, säger han.

Klart president Obama tycker det är speciellt att möta idrottsmän med den inställningen...

ARTIKELN HANDLAR OM