Första NHL-målet för Josefson: ”På tiden”

HOCKEY

NEW YORK. Jodå, New Jersey vann med uddamålet i natt också – och har plötsligt bara sex poäng upp till slutspelet.

Men det var inte Ilia Kovaltjuk som knäckte New York Islanders.

Det var snarare firma Josefson & Tedenby, med två poäng vardera i 3-2-segern.

– Det var kul, men på tiden också. Jag har haft mycket chanser, säger Jacob Josefson efter NHL-karriärens första mål.

Det börjar bli rätt tjatigt nu.

Varje gång New Jersey spelar vinner de med ett mål, ofta inprickat på övertid, och för varje gång kommer de några poäng närmare det slutspelsstreck som kring jul var lika avlägset som

Men efter nattens derby behöver vi i alla fall inte köra meningen ”Kovaltjuk avgjorde” i repris.

”Tedenby är otrolig”

Svenska ynglingarna Jacob Josefson och Mattias Tedenby hade betydligt större del i segern. Josefson gjorde NHL-karriärens första mål och spelade fram till ett annat, medan Tedenby stod för två assists – bland annat en mycket begåvad till Anssi Salmelas avgörande på övertid.

– Ja, Tedenby är otrolig nu. Han bara flyger fram, säger Josefson när vi talar med honom efter slutsignalen.

Om det egna första, historiska målet pratar den 20-årige ex-djurgårdaren med mindre bokstäver.

Josefson fick målpucken

– Det var på tiden, jag har haft mycket chanser jag borde satt. Men visst det var kul att få in det till slut, säger han och – föreställer vi oss – kramar den puck kedjekamraten David Clarkson såg till att han fick med sig från Prudential Center som fin souvenir.

”Yayo”, som han kallas i Jersey, börjar överhuvudtaget känna sig mer hemtam i NHL nu, efter en rookie-säsong som delvis förstörts av skador.

– Ja, man börjar komma in i det nu. Man lär sig hela tiden nya detaljer om hur man ska spela, var man ska vara och så vidare. Men hela vår kedja går rätt bra nu, det känns väldigt bra att spela med Tedenby och Clarkson.

Och så var det den otrolig forceringen mot slutspelet – urpsprungligen från en position längst ner i källaren. Plötsligt är det alltså bara sex poäng upp...

– Ja, vi är verkligen med i racet nu. Men vi tar fortfarande bara en match i taget, hur tråkigt det än låter. Vi kan inte fundera så mycket på vad lagen framför oss gör, vi försöker vinna våra matcher och sedan får vi se, säger Josefson.