Två mål av Ritola på födelsedagen

Foto: reuters
Födelsedagsbarnet firar här ett av sina två mål mot Toronto.
HOCKEY

NEW YORK. Så firar man en födelsedag.

Mattias Ritola fyllde 24 år igår och firade genom att, för första gången i NHL-karriären, göra två mål när hans Tampa slog Toronto med 6–2.

– Det var riktigt skönt. Däremot vet jag inte om jag var så nöjd med ett få en raklödder-tårta i ansiktet av Victor Hedman efteråt, säger födelsedagsbarnet med ett skratt till Sportbladet.

En födelsedag kan näppeligen bli bättre än den Mattias Ritola firade i natt.

Efter att bara ha gjort två mål tidigare under säsongen – och karriären – slog han under bemärkelsedagen alltså till med två fullträffar i en och samma match.

Först bökade den unge masen in en retur 09.25 in i andra perioden – och bara tre minuter senare snärtade han in en handledare från nära håll efter en kanonpassning från Teddy Purcell.

– Ja, något sådant är man ju inte med om vid varje födelsedag precis. Det var riktigt skönt, säger Mattias när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Men framförallt är det skönt att laget gör en så bra match och vinner. Vi har spelat halvtaskigt på slutet, så det här behövdes.

Lödder i fejan

Som traditionen bjuder firades the birthday kid efteråt med tårta. Gjord av raklödder. I ansiktet.

– Det var (Victor) Hedman som tryckte upp den i fejset på mig och han hade inte hållit igen med lödder. Jag tror han använde två hela burkar. Det var jag så lagom nöjd med, det svider fint i näsan nu efteråt, skrockar han.

– Men ”Vigge” fyller ju också år någon gång och då ska hämnden bli ljuv...

Slipper yrsel

Mattias har nu inte bara två mål och födelsedag att fira. Ännu gladare är han över att han äntligen slipper yrselsymptomen från den dykolycka som ett tag hotade hela karriären.

– Dom började behandla min nacke för en och han halv månad sedan och nu har jag inga känningar alls. Det är fantastiskt skönt. Nu vet jag att jag kan fortsätta spela, säger han.

FAKTA

Vancouver–Minnesota 4–2 (3–0, 0–1, 1–1)

Vancouver: Ryan Kesler 2 (Mikael Samuelsson), Daniel Sedin (38) (Samuelsson, Henrik Sedin), Raffi Torres. Målvakt: Roberto Luongo 94,3 procent. Minnesota: Andrew Brunette, Mikko Koivu. Målvakt: Niklas Bäckström 85,7 procent.

Publik: 18 860.

Chicago–San Jose 6–3 (1–2, 5–1, 0–0)

Chicago: Marian Hossa 2, Viktor Stålberg (11), Niklas Hjalmarsson (3), Jonathan Toews, Patrick Kane. Målvakt: Corey Crawford 91,7 procent. San Jose: Joe Pavelski, Joe Thornton, Logan Couture. Målvakt: Antti Niemi 77,8 procent och Antero Niittymäki 87,5 procent.

Publik: 22 094.

Toronto–Tampa Bay 2–6 (0–1, 2–3, 0–2)

Toronto: Dion Phaneuf, Nikolaj Kuljomin. Målvakt: James Reimer 82,8 procent och Jean–Sebastien Giguere 85,7 procent. Tampa Bay: Mattias Ritola 2 (4), Nate Thompson, Vincent Lecavalier, Dominic Moore, Mike Lundin. Målvakt: Dwayne Roloson 93,8 procent.

Publik: 19 140.

ARTIKELN HANDLAR OM