Sidney Crosby: Inga tacklingar mot huvudet

Stjärnan vill se ett förbud

HOCKEY

Pittsburgh Penguins stjärna Sidney Crosby har missat 29 matcher efter två tuffa smällar mot huvudet.

Nu vill han få bort de avsiktliga huvudtacklingarna.

– Du förlorar inget av spelet om du tar bort dem. Du förlorar inget alls, säger han.

NHL-ishockeyn har antagit en femstegsplan för att minska antalet hjärnskakningar. Enligt planen ska man bland annat undersöka om spelarnas skydd och rinkarna kan förbättras och spelare som misstänks ha hjärnskakning ska undersökas av läkare i omklädningsrummet i stället för i båset.

Väldigt många spelare har drabbats av hjärnskakningar den här säsongen, vilket ligger till grund för de planerade förändringarna.

Sidney Crosby har tvingats vila i 29 matcher med hjärnskakningsbesvär, efter att Victor Hedman tryckt till honom. Ännu vet han inte när han kan göra comeback på isen. Han tycker att problemen har varit obehagliga.

– Det är en fråga om tid och jag väntar på att allt ska kännas bättre, sa han tidigare till kanadensisk media.

Inga huvudtacklingar

Pittsburgh-stjärnan stämmer in med den plan som presenterats för att reducera antalet hjärnskakningar. Men han tycker att ett totalförbud mot avsiktliga huvudtacklingar borde införas.

– Du förlorar inget alls. Om en kille har tillräckligt med tid att sikta in sig på någon, då har han också tid att besluta om han vill träffa huvudet eller inte, säger han till Pittsburgh Tribune-Review.

Givetvis förstår han problematiken det kan innebära för domarna.

– Allting måste ses över. Det är en ganska snabb sport. Det kan finnas tillfällen då killar kanske inte siktar mot huvudet men kommer i kontakt med det. Vad gör du i en sådan situation?, säger han till tidningen.

När Sidney Crosby står på isen återstår att se – likaså om, och i så fall när, ett förbud mot huvudtacklingar införs.

TT/SPORTBLADET