Två fullträffar för Marcus Johansson

Gjorde succé som
vikarie för Bäckström

HOCKEY

NEW YORK. ”Bäckis” frånvaro är inte så betungande för Washington Capitals som man skulle kunna tro.

De har ju Marcus Johansson.

”Den andre svensken” gjorde NHL-karriärens match och stod för två mål när östra tabelltvåan i natt tog nionde raka segern.

– Det går bra just nu och det är alltid roligt att få bidra med mål, säger han till Sportbladet efter 4–2-segern över Montreal.

Foto: ap
Montreals Carey Price tvingas konstaterar att Marcus Johansson har överlistat honom.

Nej, handskadade Nicklas Bäckström kunde alltså inte delta i bortamötet med Montreal i natt heller.

Men det gjorde som sagt inte så förfärligt mycket.

För i hans frånvaro har Alexander Ovetjkin fått en ny svensk att leka med och det går precis lika bra.

20-årige rookien Marcus Johansson gjorde två mot Canadiens – först fick han i princip öppet mål efter att pucken tursamt studsat i sargen, sedan snärtade han in en backhand på assist från just Ovetjkin – och utsågs till matchens första stjärna.

– Det är onekligen roliga killar att spela med. Man har kul på isen, säger Marcus om rollen som ställföreträdande Bäckström mellan ”Ovie” och Mike Knuble när vi når honom efter matchens slut.

”Vi förtjänar det”

– Men jag tycker överhuvudtaget det gått rätt bra för mig under andra halvan av säsongen. Jag har kommit in i det nu och vet lite mer vad som gäller.

Naturligtvis är han glad över att få sätta puckarna också.

– Ja, det är alltid kul att vara med och bidra. Men allra roligast är att vi spelar så bra och vinner. Jag tycker vi förtjänar det, menar han.

Segern mot ”Habs” var alltså den nionde raka och Capitals börjar nu åter se ut som den contender världen varit van vid att hitta i Verizon Center de senaste säsongerna.

– Alla är införstådda med det nya systemet nu. Tidigare ägnade vi så mycket tid åt det defensiva att vi nästan glömde bort att spela anfallshockey. Nu sitter vi det, alla vet vad de ska göra och vi kan ägna mer energi åt offensiven, lyder Marcus analys.

Detroit nästa

Redan kommande natt väntar en av säsongens verkliga utmaningar för Marcus och hans lagkamrater – tungviktsmötet med Detroit Red Wings i Joe Louis Arena.

– Det ska bli riktigt kul att möta Detroit med alla svenskar. Jag mötte dem faktiskt redan förra året med Färjestad, när de var i Sverige för säsongspremiären på Globen, men det blir nog lite annorlunda nu.

Ja, det fanns till exempel ingen Ovetjkin att leka med i Färjestad...