Calle: Jag är glad om Crosby kan spela igen

HOCKEY

Tacklingar mot huvudet har blivit ett stort problem för NHL.

Inte minst sedan Sidney Crosby drabbades av hjärnskakning.

Jag är glad om han kan spela hockey igen.

På veckans GM-meeting i Florida har en fråga dominerat: Hur kan man få bort tacklingar mot huvudet?

Frågan är dagsaktuell sedan San José Sharks Dany Heatley stängts av i två matcher för en armbågstackling på Dallas Steve Ott. Heatly är normalt inte en ful spelare, men det var klantigt och onödigt gjort, och två matcher är för lite.

Men det är klart att ämnet blivit ännu hetare sedan NHL:s affischnamn Sidney Crosby drabbats.

Inträffar alltid

Pittsburghstjärnan har inte återhämtat sig efter incidenten, som egentligen var två smällar. Först från Washingtons David Steckel på nyårsdagens Winter Classic när pucken inte var i närheten. Och sedan tacklingen i ryggen från Tampas Victor Hedman några dagar senare. Varken Steckel eller Hedman blev föremål för någon utredning från NHL. Crosby däremot, har inte spelat sedan dess.

Sådana här skador kommer alltid att inträffa, inte minst för att spelarna blivit större, starkare och snabbare. Mycket handlar om spelarnas egna ansvar, att de både måste lära sig titta upp och visa respekt för motståndarna.

Det är en tunn lina NHL balanserar på, för du vill inte ta bort den fysiska delen av hockey.

Får du hjärnskakning av en propp som exempelvis Niklas Kronwall eller Scott Stevens brukar dela ut, när de kliver upp i banan, det kan du inte göra något åt.

Var på is nyligen

Men just de två sakerna Crosby drabbades av borde det vara nolltolerans emot, med fler och längre avstängningar som följd. Om en spelare får hjärnskakning eller ej ska inte påverka straffet.

Är skydden för hårda? Det är också något man kanske kan titta på.

Crosby åkte visserligen 10–15 minuter häromdagen. Men det kändes inte bra. Han är inte i närheten av att vara med, och jag blir jätteförvånad om han spelar mer i år.

Räddare nu

Hade detta inträffat för tio, tolv år sedan hade han säkert spelat vid det här laget. Då skulle du helst ledas av isen och kräkas i båset för att det skulle betecknas som en hjärnskakning. Annars ”ringde det lite i klockorna bara” eller ”han såg lite fåglar”. Det var den attityden.

Förmodligen hade en sådan som Eric Lindros kunnat spela betydligt längre om de varit försiktigare med hans hjärnskakningar.

I dag är läkarna betydligt räddare för att spelarna ska få men för livet.

Crosby kommer säkert att spela hockey igen, men han kommer vara mer benägen att få ytterligare hjärnskakningar. Så på sikt är det här inte bra alls.

FAKTA

Calles 3 stjärnor

Henrik Zetterberg

Detroit Red Wings

Bröt Capitals segersvit med två mål, varav ett äkta gött ”Z-mål” på backhand.

Vancouver Canucks

Blev som första lag klart för slutspel med tio matcher kvar.

Marcus Johansson

Washington Capitals

Har fyllt upp Niklas Bäckströms plats i första femman med bravur.

Stjärnfallet

En tragisk händelse

En av de mest erfarna scouterna i NHL, Luke Williams, omkom i en bilolycka i tisdags. Vila i frid.

ARTIKELN HANDLAR OM