Detroit föll efter jätteupphämtning

”Vi visade stolthet”

HOCKEY

NEW YORK. Det kan man kalla snöpligt.

Detroit hämtade in ett 0-4-läge mot ärkerivalen Pittsburgh i natt – och fick sedan stryk på straffar i alla fall.

–  Men det var starkt av oss att komma tillbaka, vi visade stolthet, säger målskytten Henrik Zetterberg.

Foto: AP

Det såg länge ut som att Pittsburgh skulle ta en promenadseger i den prestigefulla reprisen av Stanley Cup-finalerna 2008 och 2009 i Joe Louis Arena i natt.

När drygt två minuter återstod av andra perioden hade de ledningen med hela 4-0 och tycktes ha fullständig kontroll på händelserna, inte minst tack vare en formidabel forechecking.

Men då lyckades Henrik Zetterberg med en backhand peta in en reducering – och då var det som att Red Wings, som saknade forwardstrion Johan Franzén, Pavel Datsyuk och Jiri Hudler, bestämde sig för att vända på den så kallade steken.

Svenskar bakom vändningen

Tredje perioden blev en enda lång attack mot Brent Johnson i Penguins-kassen och långsamt åt hemmalaget upp måldifferensen.

Valtteri Filppula – matchens lirare – lirkade in 2-4, Dan Cleary styrde in ett rykande Niklas Kronwall-skott och i mitten av perioden utnyttjade Mike Modano det faktum att Tomas Holmström, ständigt på plats på ”kontoret” i Penguins målgård, skymde Johnson och stänkte in kvitteringen.

Vid det laget var det rena finalfebern i The Joe igen. Läktarna kokade, spelarna smällde på varandra som om varje närkamp var på liv och död och chanserna fortsatte avlösa varandra – bland annat hade Wings Speedy Gonzales Darren Helm ett gyllene tillfälle att bli matchhjälte, men Johnson gjorde en makalös räddning.

”Visar stolthet”

Några fler mål blev det emellertid inte, vare sig under ordinarie speltid eller i övertidsperioden och istället avgjordes tillställningen på straffar.

Där var Penguins Dallas förvärv James Neal den ende som lyckades näta och därmed bärgade bortalaget alltså extrapoängen.

Snöpligt för Detroit förstås.

– Ja, men det är ändå starkt att vi kommer ikapp. Vi visar stolthet, säger Henrik Zetterberg till Detroit News.

– Och vi vet ju, om vi bara spelar som i tredje perioden i den här matchen, då är vi svårslagna.

Noterbart i övrigt är att Tomas Holmström med en assist till Filppulas mål noterades för NHL-karriärens 500:e poäng.