Calle J: Bröderna Sedin gör Vancouver komplett

”Bröderna måste stoppas”

Foto: Scanpix
Succébröderna Sedin.
HOCKEY

Vägen har inte gått spikrakt uppåt. Men nu kan bröderna Henrik och Daniel Sedin blicka ned på hela NHL från toppen av poängligan.

Och ska något lag hindra Vancouvers marsch mot Stanley Cup, krävs det att man först stoppar ”Bröderna brothers”.

Vancouver är i dag ett ganska komplett lag. De både gör flest och släpper in minst antal mål i NHL. De ligger tvåa i spel fem-mot-fem.

De är etta i power play och fyra i penaltykilling, samt leder tekningsstatistiken.

De är utan konkurrens grundseriens bästa lag.

Men spelarna som gör skillnaden är givetvis poängkungarna Daniel och Henrik Sedin.

En bra spelare kan till exempel vara nöjd med att göra 50-60 poäng på 80 matcher. Jag har lirat tillsammans med spelare som hade kunnat göra så mycket mer. Och det har varit frustrerande. Jag tror tyvärr många är skapta så, det är inte många som är beredda att pressa sig lite till samtidigt som du får beröm för det du gör. Det är en bekvämlighetsgrej.

Har förbättrats

Säg att en målare målade ett helt rum på en dag, och får beröm för det, så ger jag mig f-n på att han skulle kunna måla två rum.

Sedinarna, de målar ett helt bostadområde för tillfället.

De har förutom att våga ta det mentala klivet, även förbättrat sig mycket spelmässigt, blivit starkare fysiskt, och anpassat sig bra till tempot.

Tidigare ansåg jag att de inte sköt tillräckligt mycket. Hittills i år har Daniel avlossat 237 skott på 74 matcher (3,20 skott/match). En riktigt bra siffra.

Tidigare pressade de sig inte tillräckligt för att ta sig in på mål. Nu utnyttjar de sin skridsko-åkning mer, och har insett hur lätt det är att ta sig fram på mål när man är så pass skickliga.

Identisk istid

Det räcker med att återigen kika i statistiken för att se utdelningen.

Säsongen 2005/2006 hade Daniel 10,8 i procentandel skott som gick i mål. Nu går 17 procent in. Ett bevis för att han kommer i bättre lägen.

De är inte bara lika till utseendet, även istiden är nästan identisk. De har exakt lika många byten/match, där Henrik i snitt spelar en sekund längre/byte, 47 sekunder mot Daniels 46!

Bra affär

Vancouver var smarta när de en gång i tiden trejdade spelare för att få båda två. Och General managern börjar nu få betalt för att ha lyckats behålla dem under ett och samma lönetak.

Denna säsong är det nämligen bara elva matcher där ingen av dem gjort någon poäng. Vid blott två tillfällen har duon gått poänglösa från två eller fler matcher i följd. Av dessa sammanlagt fem matcher förlorade laget fyra och vann blott en, på straffar.

Det säger en hel del om bröderna Sedins betydelse för laget.

FAKTA

Helgens direktsända hockey på Viasat Hockey:

I kväll: 18.30 Södertälje–Växjö Lakers, kvalserien.

I morgon: 12.55 Salavat Yulaev–Metallurg Magnitogorsk, KHL.

18.05 Boston Bruins–New York Rangers, NHL.

Söndag: 14:55: Atlant–Lokomotiv Yaroslavl, KHL.

23.05: Columbus Blue Jackets–Vancouver Canucks, NHL.