Lundqvist tangerade Salos vinstrekord

Höll säsongens elfte nolla

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist är på väg mot en rekordsäsong – igen.

Igår, i sin 400:e match för NY Rangers, höll han säsongens elfte nolla – och passade samtidigt på att tangera Tommy Salos svenska rekord i antal NHL-segrar.

– Det är en hedrande milstolpe att nå, Salo var en väldigt bra NHL-målvakt, säger målvaktsstjärnan till Sportbladet.

Foto: SCANPIX
Rekordjubel Henrik Lundqvist och Marc Staal firar slutsignalen som förkunnar 1–0-segern mot Boston.

New York Rangers lyckades kriga sig till en 1–0-seger borta mot mäktiga lagmaskinen Boston Bruins i går eftermiddag.

Därmed höll Henrik Lundqvist, i sin 400:e match, säsongens elfte nolla – och slog det personliga rekord han före säsongen satte upp för att försöka slå.

– Ja, he he. Fast när jag sa det trodde jag nog inte riktigt att jag skulle klara av att hålla nollan elva gånger,

säger ”Kung Henrik” när Sportbladet talar med honom efter matchen i Boston.

– Naturligtvis är det roligt, det är ett kvitto på att det varit en bra säsong. Men det hade aldrig gått utan bra lagkamrater. Killarna har jobbat stenhårt hela säsongen och det har hjälpt mig.

”Det är en ära”

Det räckte nu inte med personbästa i nollor mot Boston.

Med segern i TD Garden tangerade Lundqvist dessutom Tommy Salos svenska rekord i antal segrar i NHL (210). Därtill är han – trots 126 färre spelade matcher – snart om sin svenska målvaktskollega.

– Det är en hedrande milstolpe att nå. Salo var en väldigt bra NHL-målvakt under många år, så ja, jag ser det som en ära att närma mig hans siffror, säger ”Lunkan”.

Redde ut belägring

Han hade två påfallande lugna perioder mot Bruins, men fick desto mer att göra under en regelrätt belägring i Rangers-zonen under sista akten.

– Ja, de här gubbarna är bra och de tryckte på rätt ordentligt i slutet, men vi redde ut det och det är otroligt skönt, alla poäng är så oerhört viktiga just nu. Men återigen, killarna jobbade otroligt bra och täckte skott hela tiden, säger han.