Mäktig vändning av Rangers mot Boston

Henke Lundqvist: Jag skrek rakt ut

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist och hans lagkamrater fick Manhattan att koka i natt.

Med en besinningslös forcering under andra halvan av dramat mot tunga Boston lyckades de iscensätta decenniets vändning på Madison Square Garden.

0–3 blev 5–3 – och de sista tre målen dundrades in under de sista fyra minuterna.

– Jag försöker undvika att bli för exalterad när vi gör mål, men då skrek jag rakt ut, säger Henrik Lundqvist till Sportbladet efter segern som kan ha skickat Rangers till playoff.

Foto: reuters, afp

Det såg länge ut som att New York Rangers – återigen indragna i en diabolisk streckstrid när sista grundserieveckan i NHL nu inletts – skulle få genomlida en duktig uppsmiskning av Northeasth-divisionens klara segrare på ett knökfullt Madison Square Garden.

De verkade tröttkörda efter holmgången mot Philadelphia ett drygt tidigare och fick stryk med förkrossande 19–5 skott i första perioden.

Etter värre:

De låg under med 2–0 i mål.

– Då var det helt dött. Jag var själv helt slut, särskilt som det var så varmt i hallen, säger Henrik Lundqvist när han efteråt sitter och pustar i omklädningsrummet.

– När sedan Bruins gjorde sitt tredje mål i mitten av andra kändes det tungt. Jag trodde det skulle bli jäkligt svårt. Men så fort Vinny Prospal reducerade fick både vi och publiken mer energi.

Jättevrål

Ja, samme Prospal hann, mycket psykologiskt viktigt, få in ytterligare en reducering innan andra pausvilan.

Sedan var det brutalt, slitigt, utmattande ställningskrig i slutakten – tills de sista fyra minuterna då Rangers reste sig som ett sårat monster och med tre raka mål förvandlade legendariska Garden till ett enda unisont vrål.

– Det var en otrolig vändning. Jag försöker undvika att bli för exalterad när vi gör mål, det är så oerhört viktigt att jag kan fortsätta koncentrera mig på det jag måste göra. Men då skrek jag rakt ut, erkänner ”Kung Henrik”.

– Sedan fick jag i och för sig snabbt se till att lugna ner mig igen, för jag visste att Bruins skulle försöka komma tillbaka. Men det var inte lätt med sådant otroligt tryck i hallen.

Har allt i egna händer

Den svenske målvaktsstjärnan – som enligt coachen John Tortorella presterar på sin högsta nivå någonsin just nu – är dock inte förvånad över att lagkamraterna lyckades pressa sig till den oerhörda segern.

– Det finns mer hjärta i det här laget än något annat jag spelat med sedan jag kom över hit för sex år sedan. Andra upplagor har haft mer talang, men inte mer hjärta. Vi jobbar alltid så oerhört hårt, det är underbart att se, säger han.

Nu börjar det se ut som att det ska kunna räcka till playoff också.

Om de tar tre poäng i sina återstående två matcher, mot Atlanta på torsdag och New Jersey på lördag, är de klara oavsett vad andra lag gör. Och om Carolina förlorar mot Detroit på onsdag räcker det med en poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL