Bjurman: Washington och Vancouver ser starkast ut

Men varning för Anaheim, Tampa och Nashville

HOCKEY

NEW YORK. Jag tror fortfarande att Washington kan gå hela vägen i år.

Men i så fall måste de troligen slå ett ohyggligt starkt Vancouver i finalen.

Och det finns en hel drös outsiders som kan ställa till det. Nashville, Tampa och Anaheim till exempel.

Före säsongen tippade jag att vi skulle få se Washington och i Detroit i Stanley Cup-final framåt vårkanten.

Det känns inte så klockrent längre.

Jo, Washington tror jag fortfarande på. De har ägnat en ojämn grundserie åt att gnugga in ett nytt, tätt försvarssystem och sedan en månad sitter det. Nu stormar Ovetjkin & co in i playoff med den oerhörda offensiv som alltid funnits där i full sving.

Detroit, däremot, är ett frågetecken. Även om det såg rätt bra ut i grundserieavslutningen mot Chicago igår har coach Babcock haft svårt att få The Big Red Machine att skaka igång och inget gott brukar hända lag som går in i slutspelet avstannande. Dessutom saknar de pålitliga målvakter– och de får börja utan en skadad Henrik Zetterberg. Not good.

Outsider-lagen möter varandra

Då känns Vancouver som ett större hot mot Washingtons – och alla andras – Cup-drömmar. De har vikit ner sig i playoff tidigare, men har nu ett i det närmaste komplett lag med bäst statistik i praktiskt alla grundseriegrenar som finns: Flest gjorda mål, minst insläppta mål, powerplay och penalty kill. Och då har de samtidigt haft fler skador än alla andra. Känslan är ungefär densamma som kring Chicago i fjol: Tiden har liksom kommit för Canucks nu.

Men som sagt:

Det finns många hinder att passera på vägen och några av dem är betydligt svårare än de ter sig vid en första anblick. Nashville och Anaheim är till exempel lag ingen i väst vill möta – och de slipper också. Outsider-lagen möter varandra i första omgången. Men oavsett om det blir Anaheim, med skyttekungen Corey Perry och en rekordhungrig Teemu Selänne, eller Nashville, med ligans bäste målvakt och ett ohyggligt tajt försvarsspel, som går vidare kan nästa motståndare få svåra problem.

De har en blixtrande kreativ offensiv

I öst är det Big Papa Wennerholms vinnare från i höstas, Tampa, som har den verkliga skrällpotentialen. Ett lag som så snabbt ställer om från tung trap till blixtrande kreativ offensiv har de flesta svårt att hantera. Och det ser ut som att stjärnor som Stamkos, Lecavalier och St. Louis verkligen ser fram emot att få spela playoff-hockey.

Men det kan förstås gå precis tvärtom också.

Vem vet?

Allt jag är säker på är att vi har två underbara månader av Stanley Cup-hockey framför oss.

FAKTA

TIPS/ Bjurman tippar första rundan

ÖST

Washington–New York Rangers

Rangers är tunga att möta och har en målvakt av finaste världsklass, men det ska inte kunna räcka till mer än några matcher mot ett Washington som just hittat formen och tänker revanschera sig för flera års playoff-floppar.

Tips: 4–2

Philadelphia–Buffalo

De har haft uppenbara problem med motivationen sista månaden och ingen trycker på en knapp bara för att playoff börjar. Men utpräglade slutspelsmaskinen Flyers ska kunna betvinga Buffalo – även om man inte ska underskattade den positiva känsla som omger Lindy Ruffs trupp nu.

Tips: 4–2

Boston–Montreal

Ett klassiskt original six-drama som bubblar av extra mycket ont blod efter allt som hänt lagen emellan den här säsongen. Jag litar inte alls på Boston, men tycker att de bör knäcka ett Montreal som inte alls ser lika lovande ut som ifjol. Sju matcher är dock mer eller mindre givet.

Tips: 4–3

Pittsburgh–Tampa

Förutsättningarna förändras om Crosby hinner komma tillbaka, men det verkar just nu inte troligt och i så fall kan ett svårspelat Tampa, som lyckas kombinera ett frustrerande trap-försvar med blixtrande offensiv, bli problem för ex-mästarna.

Tips: 3–4

VÄST

Vancouver–Chicago

De kanske hade föredragit Dallas, med tanke på vilket spöke regerande mästarna varit i de senaste två slutspelen. Men i år ska inte ens tanken på Fratellis ”Chelsea Dagger” – Hawks ettriga målsång – kunna påverka Canucks psyken. Det är tredje gången gillt, punkt och slut.

Tips: 4–1

San Jose–LA Kings

Hajarna har fått simma under radarn större delen av säsongen och det verkar ha passat dem utmärkt. Jovisst, de har en mörk slutspelshistoria, men Los Angeles Kings utan Anze Kopitar bör bli en munsbit.

Tips: 4–0

Detroit–Phoenix

Jag har alltså börjat tvivla på att The Big Red Machine kan gå långt, men Phoenix ska inte innebära några större problem – trots att motståndarna har klar fördel i kasse. Red Wings är helt enkelt ett mycket bättre lag än Coyotes.

Tips: 4–2

Anaheim–Nashville

Nästan synd att de här två ska behöva mötas på en gång. De är västra konferensens två dark horses och oavsett vem av dem som går vidare får nästa motståndare problem. Jag tror det blir Preds, knappt, tack vare tyngd, målvakt och försvarsspel

Tips: 3–4

ARTIKELN HANDLAR OM