Bjurman: Washington och Vancouver ser starkast ut

Men varning för Anaheim, Tampa och Nashville

HOCKEY

NEW YORK. Jag tror fortfarande att Washington kan gå hela vägen i år.

Men i så fall måste de troligen slå ett ohyggligt starkt Vancouver i finalen.

Och det finns en hel drös outsiders som kan ställa till det. Nashville, Tampa och Anaheim till exempel.

Före säsongen tippade jag att vi skulle få se Washington och i Detroit i Stanley Cup-final framåt vårkanten.

Det känns inte så klockrent längre.

Jo, Washington tror jag fortfarande på. De har ägnat en ojämn grundserie åt att gnugga in ett nytt, tätt försvarssystem och sedan en månad sitter det. Nu stormar Ovetjkin & co in i playoff med den oerhörda offensiv som alltid funnits där i full sving.

Detroit, däremot, är ett frågetecken. Även om det såg rätt bra ut i grundserieavslutningen mot Chicago igår har coach Babcock haft svårt att få The Big Red Machine att skaka igång och inget gott brukar hända lag som går in i slutspelet avstannande. Dessutom saknar de pålitliga målvakter– och de får börja utan en skadad Henrik Zetterberg. Not good.

Outsider-lagen möter varandra

Då känns Vancouver som ett större hot mot Washingtons – och alla andras – Cup-drömmar. De har vikit ner sig i playoff tidigare, men har nu ett i det närmaste komplett lag med bäst statistik i praktiskt alla grundseriegrenar som finns: Flest gjorda mål, minst insläppta mål, powerplay och penalty kill. Och då har de samtidigt haft fler skador än alla andra. Känslan är ungefär densamma som kring Chicago i fjol: Tiden har liksom kommit för Canucks nu.

Men som sagt:

Det finns många hinder att passera på vägen och några av dem är betydligt svårare än de ter sig vid en första anblick. Nashville och Anaheim är till exempel lag ingen i väst vill möta – och de slipper också. Outsider-lagen möter varandra i första omgången. Men oavsett om det blir Anaheim, med skyttekungen Corey Perry och en rekordhungrig Teemu Selänne, eller Nashville, med ligans bäste målvakt och ett ohyggligt tajt försvarsspel, som går vidare kan nästa motståndare få svåra problem.

De har en blixtrande kreativ offensiv

I öst är det Big Papa Wennerholms vinnare från i höstas, Tampa, som har den verkliga skrällpotentialen. Ett lag som så snabbt ställer om från tung trap till blixtrande kreativ offensiv har de flesta svårt att hantera. Och det ser ut som att stjärnor som Stamkos, Lecavalier och St. Louis verkligen ser fram emot att få spela playoff-hockey.

Men det kan förstås gå precis tvärtom också.

Vem vet?

Allt jag är säker på är att vi har två underbara månader av Stanley Cup-hockey framför oss.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL