Kravet: Leverera – annars splittras ni

Tre fiaskon – nu måste Washington vinna: ”Har ett mognare lag nu”

HOCKEY

NEW YORK. Det är nu eller aldrig.

Efter tre slutspelsfiaskon i rad måste Washington Capitals leverera i år.

Annars kan det bli utrensning i poplaget från amerikanska huvudstaden.

– Det känns definitivt bättre nu än ifjol. Vi har fått in ett nytt defensivt spelsystem och vet i dag hur man inte kan uppföra sig i ett slutspel, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet inför första dramat mot Henrik Lundqvists New York Rangers.

”Bäckis” vill inte riktigt kännas vid den där nu-eller-aldrig bilden och det är klart – spelarna kan kanske inte tänka i den sortens banor om de ska kunna prestera på acceptabel nivå.

Men för omvärlden är det ganska uppenbart att ett lag som tre år i rad dominerat i grundserien för att sedan bara implodera i slutspelet går in i playoff med en sjujävla press på sig.

Under press

Coachen Bruce Boudreaus jobb är tveklöst ”on the line”, likaså general managern George McPhees och förmodligen även ett flertal spelares.

Färgstarke ägaren Ted Leonsis kan inte gärna ta hur många misslyckaden som helst.

Ska man tro Gävles egen Igor Larionov finns det dock ingen större anledning till oro.

”Ska gå”

– Jag tycker definitivt känslan är bättre i år än ifjol. Vi har ett mognare lag nu. Dels har vi nött in ett nytt defensivt system som alla lärt sig och det är ofta defensiven som avgör i slutspelet, säger han och fortsätter.

– Dels har vi fått en del äldre killar som har erfarenhet av . Det vet i och för sig själv nu också. Man kan inte åka in på en skridsko och tro att det är färdigt för att man leder en serie med 3–1. Det är bara att fortsätta köra, utan att tänka för mycket.

”Bäckis” är samtidigt noga med att påpeka att det inte finns några garantier.

– Det här är slutspelet och alla lag är bra. Vad som helst kan faktiskt hända, menar han.

Det betyder att respekten för motståndaren i första omgången, New York Rangers, är stor.

– Ja, det blir inte lätt. Bland annat har de ju Lundqvist i mål. Vi vet sedan vi mötte dem för två år sedan hur fruktansvärt svår han kan vara att göra mål på när han blir het, och han har var ju varit bra hela den här säsongen. Men vi ska försöka få in mycket folk på mål och störa honom lite. Då ska det kunna gå, säger ”Bäckis”.

Ja, det vill nog till.

Annars kan en era vara över.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL