Washington kämpade ner Lundqvist till slut

HOCKEY

WASHINGTON. Det tog tid och det kostade några liter svett.

Men med hjälp av ett övertidsmål av Alexander Semin på Henrik Lundqvist fick Washington Capitals den slutspelsstart de önskade och behövde.

– Väldigt skönt. Det hade varit tungt att förlora första matchen. Men jag tycker vi spelade bra och förtjänade att vinna, säger Nicklas Bäckström efter 2-1-segern hemma i Verizon Center.

Foto: reuters
Bäckström får se sitt avslut räddat av Lundqvist vid ett friläge.

Det går att se lättnade i ögonen på ”Bäckis” och hans lagkamrater i omklädningsrummet efter inledningsmatchen mot New York Rangers.

Om de öppnat ännu ett slutspel med ett nederlag hade pressen på seriesegrarna i östra konferensen blivit olidlig.

Och det var alltså på håret.

Först 18.24 in i första förlängningsperioden kunde Alexander Semin, helt fri i slottet sedan Rangers-backen Marc Staal gått bort sig, damma in segerpucken med ett rykande slagskott.

– Jäkligt skönt att se den gå in. Men jag tycker faktiskt att vi värda det. Vi spelade bra, det var ”Lunkan” som höll dem kvar i matchen, säger ”Bäckis”.

Rangersfrustration vid målet

Ja, åtminstone i första perioden.

Då såg det i princip ut som i slutspelsserien mellan samma lag för två år sedan. Capitals radade upp chanser – och Lundqvist tog allt.

Men sedan jämnade det ut sig; Rangers släppte till betydligt mindre, började skapade en del själva också och kunde i inledningen av tredje perioden till och med ta ledningen.

– Det är sånt som händer i såna här matcher. Det kändes ändå stabilt, jag tycker ändå inte att vi tillät dem att skapa så mycket och gav aldrig upp själva, säger Bäckström.

Nej, – och 13.44 tryckte Alexander Ovetjkin till slut in en puck många i Rangers-lägret tyckte att Lundqvist redan hade blockerat.

– Ja, det kändes lite tungt att det inte kom någon avblåsning där. Jag upplevde det som att jag hade den tillräckligt länge, säger ”Kung Henrik”.

Räddade ”Bäckis” friläge

Han är besviken – inte förkrossad.

– Jag var otroligt nerstämd när jag åkte av isen och om det här varit en vanlig seriematch hade jag suttit kvar här och grämt mig oerhört. Men nu är det slutspel, man måste skaka av sig förlusterna och börja ladda för nästa match direkt, menar han.

En liten tröst i bedrövelsen är kanske ändå att han räddade landsmannen Bäckströms fräcka försök att vicka in pucken mellan benen under ett friläge i andra perioden.

– Jag trodde att jag hade honom där, men jag tror han räddade den med baksidan av skridskon. Så är han en bra målvakt också, säger ”Bäckis”.

Natten till lördag möts Washington och Rangers igen.

– Det kommer att bli hårt och målsnålt då också. Vi är mycket närmare än för två år sedan, säger ”Henke” Lundqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL