Nu dominerar han i slutspelet också

Poängkungen Daniel Sedin stor hjälte för Canucks med två mål och en assist

HOCKEY

WASHINGTON. I morse klev Daniel Sedin in i Stanley Cup-slutspelet på allvar också.

Skyttekungen gjorde två mål och spelade fram till ett när Vancouver skaffade sig 2-0-överläge i serien mot ”spöket” Chicago.

– Vår kedja ska ju producera så det är skönt att få komma igång, säger han till Sportbladet efter 4-3-segern.

Hittills har seriesegrarna alltså  gjort vad de ska i första slutspelsrundan – vunnit sina hemmamatcher och skaffat sig ett 2-0-övertag mot Chicago.

– Ja, so far so good. Det känns bra, det är viktigt att vinna de inledande matcherna och behålla hemmaplansfördelen, säger Daniel Sedin på telefon från västra Kanada efter morgonens segermatch.

I natt blev det dock jämnare än  i onsdags, då Canucks nollade sin motståndare. Ett desperat Chicago fick göra tre mål och hade läge på kvittering i slutet.

– Det blev lite tajtare än vid hade hoppats, visst. Men det är ett bra lag och de tryckte på ordentligt ikväll. Vi vinner dock och det är det viktiga just nu, hur det går till eller vad siffrorna blir är skitsamma, konstaterar Daniel Sedin.

Två mål och en assist

”Danne” själv visade med eftertryck att det inte var någon tillfällighet att han vann Art Ross Trophy den här säsongen.

Han gjorde två mål och spelade fram till ett.

– Vår kedja har till uppgift att producera, så det känns förstås skönt att komma igång, säger han.

– Det är viktigt att de som brukar göra mål fortsätter göra det under slutspelet.  Å andra sidan var det andra som klev fram när vi inte kunde utnyttja våra lägen i första matchen. Vi har den bredden, det är en av våra främsta styrkor.

Hyllar Edler

En annan svensk som hyllas unisont efter nattens match är Alexander Edler. Även han gjorde ett mål – och kompletterade med stenhårda tacklingar, lysande uppspel och säkert, auktoritärt fredande av den egna zonen.

– Det är fantastiskt att en kille som just genomgått en ryggoperation kan komma in och dominera på det sättet, berömmer Daniel.

Nu väntar två bortamatcher i skräckarenan United Center – en på söndag, en på tisdag – och Vancouver ser uppgiften an med stor ödmjukhet.

– Nu blir det definitivt tuffare. Kan vi ta en match där borta är det verkligen bra, menar skyttekung Sedin.

Även Henrik Sedin stod för en assist i morse – och Viktor Stålberg gjorde ett av Chicagos mål.

Patric Hörnqvist gjorde sitt första mål någonsin i Stanley Cup-slutspelet. Men det hjälpte inte Nashville.

Anaheim vann matchen hemma med 5-3 och utjämnade till 1-1 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL