Phoenix Coyotes kan ha spelat sin sista match

Ökenlaget hotas av att
flytta tillbaka till Winnipeg

Foto: Scanpix
HOCKEY

Phoenix Coyotes kan ha spelat sin sista match. Någonsin.

Fjärde raka förlusten mot Detroit Red Wings innebär att ökenlaget är ute ur NHL-slutspelet – och nu talar det mesta för att organisationen flyttas till Winnipeg.

– Det måste komma en lösning snart, säger tränaren Dave Tippett.

Stämningen var inte direkt munter i Phoenix Coyotes omklädningsrum efter fjärde raka nederlaget mot svensklaget Detroit Red Wings.

Slutspelet är över för Arizonaklubben – och detsamma kan gälla hela organisationens tid i världens bästa hockeyliga.

Coyotes har skulder i hundramiljonersklassen, i dollarmått mätt, och nu talar allt för att Winnipeg övertar – eller rättare sagt återtar – NHL-klubben.

– Det är klart att de (spekulationerna) har påverkat laget negativt, säger tränaren Dave Tippet enligt AP.

”Krävs ett stabilt ägarskap”

– Mitt fokus har hela tiden legat på att förbättra laget och ställa de bästa spelarna på isen – men det krävs ett stabilt ägarskap för att lyckas. Det går inte att vinna i den här ligan utan det. Det måste komma en lösning snart.

Affärsmannen Matthew Hulsizer, från Chicago, är den ende köparen ligan har hittat som är intresserad av att ta över krisklubben och låta den förbli i Arizona. Men upplägget är komplicerat och riskerar att bli en utdragen process i olika rättsinstanser.

– Om vi har oändligt med tid på oss för att hitta en lösning? Svaret är självklart nej, säger NHL-basen Gary Bettman till Rogers Sportsnet.

Flyttade 1996

I Winnipeg är intresset stort för att få tillbaka sitt NHL-lag.

För det är vad det handlar om.

1996 flyttades Winnipeg Jets till den amerikanska öknen och blev Phoenix Coyotes – efter totalt 24 säsonger i NHL och dåvarande WHA, World Hockey Association.

Nu driver AHL-laget Manitoba Mooses ägare Mark Chipman kampanjen för att Winnipeg ska bli en NHL-stad igen och har långtgående planer för ”det nya Jets”.

Enligt Winnipeg Free Press har han till och med organiserat säsongskortsköp för att övertyga ligan om Manitobabornas hockeyintresse.

Phoenix Coyotes lagkapten Shane Doan – som hann spela en säsong i Jets innan flytten till den amerikanska öknen för femton år sedan – vill dock inte packa väskorna igen.

– Ingen gillar att behöva lämna sitt hem – aldrig. Jag hoppas och tror att det löser sig i Phoenix, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL