ÖDESMATCHEN

Bjurman: Sedinarna gör bäst i att krama ur sig allt de har

Foto: AP
Det är vinna eller försvinna som gäller för Vancouver i natt.
HOCKEY

NEW YORK. Det är panic on the streets of Vancouver....

Om Canucks åker ur Stanley Cup-slutspelet i natt reser sig staden

förmodligen aldrig igen.

– Alla skrikande demoner som jagat oss under 41 fruktlösa år har vaknat till liv igen, kvider The Sun-krönikören Iain MacIntyre.

De är i och för sig vana vid motgångar i den där andlöst vackra staden i Kanadas sydvästra hörn.

Hockeylaget som bor vid North Shore-bergens fot har sumpat fina matchbollar förr, om man säger så.

Men om även den här säsongen slutar i tidig playoff-sorti och krossade cup-drömmar, då handlar det nästan om världsrekord i fiasko.

Vi talar om en säsong när Canucks vann grundserien i överlägsen stil.

Vi talar om en säsong när de varit bäst på allt.

Vi talar om en säsong när de inledde

playoff med tre raka segrar mot spöket Chicago.

40 år gamla demoner

Skulle det visa sig att inte ens det räcker står det klart att det aldrig någonsin blir någon segerparad på Robson Street.

Så det är äkta svärta i den ångest som sipprar ut från tidningssidor, kommentatorsfält och nätforum där uppe inför den ohyggliga Game 7-thrillern i natt.

Iain MacIntyre – traktens tyngste krönikör – talar om 40 år gamla demoner och tycker att det drama som just nu utspelas är som Gudfadern, Gladiator och Avatar (!) hoptvinnade i en giv.

Ångesten kan bli blytung

Kollegan Cam Cole skriver om stress och tvivel och i konkurrerande The Province har Tony Gallagher en utläggning om att paranoian i den olyckliga staden strilat in i omklädningsrummet och förlamat spelarna.

I forum, som Canucks HF Boards-avdelning, är det ännu värre. Där talar somliga om att låsa in sig och aldrig mer komma ut om det som omöjligen kan hända likafullt händer.

Sedinarna? Jo, de får sina lavetter här och där. Tvillingarnas insats i de två första förlustmatcherna har beskrivits som ”the best disappearing act since David Copperfield”, men efter den mer Art Ross-artade prestationen i Game 6 har kritiken mildrats.

De gör dock bäst i att krama ur sig allt de har i natt – och se till att mardrömmen inte besannas.

Annars kommer domen i ångestens Vancouver att bli blytung.

Fotnot: Vancouver–Chicago sänds i Viasat Hockey 04.05 på onsdagsmorgonen.

FAKTA

EXPERTERNA OM NATTENS RYSARE – OCH CHANSEN TILL SEDIN x 2 I VM

Match 7 i Vancouver, Canucks–Blackhawks. Vilket lag vinner?

Tror du att Henrik och Daniel Sedin, om Canucks blir utslagna, kommer till VM?

PER BJURMAN

– Om de spelar som i senaste matchen: Canucks. Om de spelar som i de två matcherna innan dess: Blackhawks. Men pressen kommer att vara monstruös på Sedin & co.

– Det är tveksamt. Åker Canucks ur nu, efter den här säsongen och efter den här öppningen i slutspelet, är det sånt generalfiasko att de nog snarare ser till att gå under jorden.

LASSE ANRELL

– Jag är övertygad om att Vancouver vinner. Deras comeback i den här serien i senaste matchen visade att de är allt annat än uträknade.

– Nej, men det spelar ingen roll för Vancouver förlorar inte. Det blir party på Town Hall i Vancouver i kväll...

MATS WENNERHOLM

– Vancouver är favoriter och har hemmaplan. Men Chicago har momentum och Roberto Luongo svajar i Canucks-kassen. Därför tror jag Chicago vinner. De känns hetare och Vancouver är nere i brygga.

– Mårts får väl bjuda in även Sedinarnas fruar och barn till VM så de kan umgås. Det vore värt varenda öre. Det kan var skillnaden mellan VM-guld och att ryka i en kvartsfinal.

HANS ABRAHAMSSON

– Chicago. De har fått in tonvis med energi efter att ha hämtat in 0–3 i matcher. Jag har väldigt svårt att se hur Vancouver ska kunna resa sig mentalt.

– Nej, då skulle jag bli oerhört förvånad. Om Vancouver misslyckas i ännu ett slutspel tror jag inte att lagets två stjärnforwards packar väskan och sticker till Slovakien.

EMIL KARLSSON

– Canucks. Laget tar sig samman likt Luleå mot Djurgården och kniper sista matchen på hemmais.

– Ja, men jag tror inte att Canucks har spelat färdigt i Stanley Cup.