Vancouver vidare - efter jättedramatik

Slog regerande mästarna Chicago i sudden death

1 av 13 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
SLUTSPELSHYSTERI Canucks-fansen håller låda under den sjunde och avgörande matchen mot Chicago Blackhawks. I förgrunden Canucks-keepern Roberto Luongo.
HOCKEY

NEW YORK. Vancouver Canucks är vidare i slutspelet.

De vann ett alldeles osannolikt drama mot Chicago med 2-1 nu på morgonen – på övertid.

Hjälte: Alex Burrows.

– Det går inte att förklara hur det kändes när pucken gick in. Lättnaden var enorm, säger Daniel till Sportbladet.

Foto: AP

Alla var införstådda med att nattens match mellan Vancouver och Chicago skulle bli dramatisk.

Det var trots allt en sjunde, direkt avgörande fajt – som hade föregåtts av att Chicago vunnit tre raka och således var på väg att iscensätta en historisk vändning.

Men det som hände överträffade ändå alla föreställningar som gick att ha.

Först gjorde Alex Burrows 1-0 redan 02.43 in i första perioden – och med den starten såg det ut som att seriesegrarna skulle kunna få en förhållandevis enkel resa.

Hjälten brände straff

Och de dominerade förvisso kraftigt, men några fler mål blev det inte åt något håll. Inte i första perioden och inte i andra. Sedan kom den osannolika tredje perioden. Då började samme Alex Burrows med att bränna en straff. Sedan ökade Vancouver intensiteten i sina attacker och skapade ett helt batteri chanser, men en sanslöst bra spelande Corey Crawford tog allt.

– Han var riktigt bra hela serien. Men vi kände att om vi bara fortsätter skapa chanser så kommer vi till slut att göra mål, säger Daniel Sedin på telefon från ett Vancouver hypnotiserat av glädje.

Drömläget kom drygt tre minuter före slutsignalen. Då åkte Chicagos Duncan Keith ut för hooking. Plötsligt tändes  hoppet på allvar i Rogers Arena, allt talade för ett avgörande 2-0 i det läget.

Men vad som istället  hände var att Jonathan Toews, med mindre än två minuter kvar av matchen, kontrade in kvitteringen.

Det gick knappt att tro sina ögon.

– Det är sånt som inte får hända såklart och det kändes såklart tungt efter att vi haft sånt övertag, säger Daniel Sedin.

– Men känslan i omklädningsrummet var ändå positiv innan övertiden. Vi kände att vi var bättre och att de började bli rätt trötta.

Övertidsperioden hann dock inte mer än börja förrän Alex Burrows – vem annars – drog på sig en utvsining.

”Känns bra att slå just dem”

I den hade Patrick Sharp ett gyllene läge att avgöra för Hawks, men Canucks red ut stormen, och efter 05.22 hände det.

Alex Burrows – hört talas om honom? – snodde pucken av en Hawks-back i offensiv zon, störtade fram och vräkte in ett slagskott bakom Crawford.

– Jag hade precis hoppat ut på isen när han satte den och det går inte riktigt att förklara hur det kändes. Lättnaden var enorm, det kändes fantastiskt.

I samma ögonblick släppte flera års fördämd ångest i Vancouver. Spöket Chicago – som slagit ut Canucks ur slutspelet två år i rad – var äntligen dödat.

– Ja, jag kan ju inte hymla med att det känns bra att slå just dem, erkänner ”Danne”.

Nu får Vancouver möta Nashville i nästa omgång, medan San Jose och Detroit gör upp i den andra konferenssemin i väst.

Spelprogrammet i öst blir klart först efter kommande natts Game 7-draman, dels mellan Pittsburgh och Tampa, dels mellan Boston och Montreal.

Så spelas kvartsfinalerna:

Western Conference:
Vancouver (1) – Nahsville (5)
San José (2) – Detroit (3)
Eastern Conference:
Washington (1) – Pittsburgh (4)/Tampa Bay (5)
Philadelphia (2) – Boston (3)/Montreal (6)

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL