Hörnqvist: Otroligt skönt och viktigt...

Nashville utjämnade till 1-1
i matchserien mot Vancouver

1 av 2 | Foto: REUTERS
Här stoppas Patric Hörnqvist handfast av bland andra landsmannen Alexander Edler i morgonens rysare.
HOCKEY

WASHINGTON. Nashville Predators har utjämnat slutspelsserien mot Vancouver.

De vann en maratonrysare i Rogers Arena med 2-1 nu på morgonkvisten.

Efter närapå fem perioder smällde doldisen Matt Halischuk in det avgörande målet på Roberto Luongo.

– Man är rätt mör nu efteråt, men man får sån energi av att vinna att det känns som man skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det var otroligt skönt och viktigt att vi tog det här, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet.

Det såg länge ut som att Canucks skulle ta en ny uddamålsseger mot gästerna från Tennessee.

När bara en dryg minut återstod av ordinarie matchtid hade de fortfarande ledningen med 1-0, men då lyckades Ryan Suter kvittera – och det var rättvist, enär Predators denna afton höjde sig tiotalet klasser jämfört med den platta insatsen i första matchen i torsdags.

– Ja, då var vi riktigt dåliga. Vi jobbade inte och det får inte hända. Om vi inte jobbar hårdare än våra motståndare får vi mycket svårt, säger Patric Hörnqvist när vi når honom efter det senaste i raddan av fantastiska draman i årets Stanley Cup-slutspel.

– Men en av våra styrkor är att vi alltid kommer tillbaka starkt efter sämre insatser och det gjorde vi verkligen idag, vi svarade upp precis som vi skulle.

Rinne spelade som en Gud

Efter slutsignalen följde en lång nattmangling under vilken hemmalaget hade ett helt koppel gyllene tillfällen att avgöra, men finländaren Pekka Rinne spelade som en Gud i Nashville-kassen och gjorde några av slutspelets hittills mest otroliga räddningar. Bland annat rånade han backen Kevin Bieksa på ett helt givet mål, och bröderna  Sedin har definitivt fått sin nattsömn förstörd av några lägen de inte kunde omsätta.

– Ja, han är fantastisk. Jag tror faktiskt inte att det finns en bättre målvakt i hela ligan. Det är väldigt skönt att spela när han finns längst bak, säger ”Bengan”.

Även Predators skapade dock chanser och även de fick skjuta  sig frustrerade på en storspelande målvakt i form av Roberto Luongo.

Nära att en svensk blev hjälte

Patric Hörnqvist själv, till exempel, slet sig loss i ett halvt friläge i slutet av första övertidsperioden och var på väg att överlista superstjärnan med en lurig backhand.

– Det kändes som att det var lite tajt, men på reprisen såg jag att jag hade haft tid att lägga över den på forehand för ett skott. Det var ju synd att jag inte upptäckte det, men nu spelar det ingen roll, skrattar han.

Nej, för 14.51 in i andra övertidsperioden tog det slut.

Högerforwarden Matt Halischuck kom som släpande i en kontring, fick pucken och dammade upp den i nättaket bakom Luongo.

På ett ögonblick blev det dödstyst i Rogers Arena – och tv-pucksglädje i gästernas bås.

– Fantastiskt skönt. Man är ju mör efter så här mycket hockey, men man får samtidigt så mycket energi av att vinna att det känns som att man skulle kunna spela en period till direkt, säger Hörnqvist.

– Det var oerhört viktigt att vi vann den här matchen. Om de fått 2-0 i serien hade vi varit absolut piskade att vinna bägge hemmamatcherna och då kan det bli pressat.

”Vancouver svårare än Anaheim”

Serien fortsätter i just Nashville natten till onsdag.

– Det ska bli kul, fansen därhemma kommer att vara galna. Men det blir inte lätt. Vancouver är helt klart en svårare motståndare än Anaheim. Framförallt har de bättre backar och när de där två första kedjorna får upp farten är det bara att hålla i sig, menar Patric Hörnqvist.

– Vad som möjligen talar till vår fördel att de påminner om Anaheim just på det sättet, att det framförallt är två kedjor man ska hålla reda på. Det har vi lärt oss hur man ska hantera.

ARTIKELN HANDLAR OM