Tampa har kopplat grepp på Washington

HOCKEY

WASHINGTON. Tampa Bay Lightning håller på att ställa till en ny slutspelsmardröm för Washington.

De vann nattens drama i Verizon på övertid och har nu 2–0-överläge inför hemmamatcherna i veckan.

– Ikväll förtjänade vi inte att vinna, men på något sätt lyckades vi få in den avgörande pucken och är glada för det, säger veteranen Mattias Öhlund till Sportbladet efter 3–2-segern.

Foto: reuters
Vincent Lecavalier har just satt 3–2 för Tampa på övertid.

Det är knappt någon i den amerikanska huvudstaden som vågar säga det, men slutspelsserien mot Tampa börjar se ut som den Caps utkämpade mot Montreal ifjol.

De möter ett lag som de dominerar spelmässigt, men inte kan göra mål på – för att motståndardefensiven är så oerhört tät och för att målvakten, i det här fallet Dwayne Roloson, blivit glödhet lagom till mötet med Ovetjkin & co.

Avgjorde på övertid

I natt tändes hoppet hos östra konferensens segrare när just Ovetjkin med en dryg minut kvar av ordinarie matchtid lyckades kvittera ett 2–1-underläge, men övertidsperioden hann inte pågå mer än sex minuter förrän den mäktige Vincent Lecavalier avgjorde tillställningen med sitt andra mål för kvällen.

– Det var ju skönt, men ikväll förtjänade vi väl egentligen inte att vinna, säger svenske backveteranen Mattias Öhlund när Sportbladet möter honom efter thrillerns upplösning.

– De hade det ju det mesta av spelet och skapade betydligt fler chanser, men på något sätt lyckades vi få in den avgörande pucken. Så är det ibland.

Öhlund, som återigen skötte uppgiften att neutralisera Ovetjkin med stor framgång, menar att man trots det fina utgångsläget måste spela betydligt bättre i de två matcherna hemma i St Petes Times Forum i veckan.

– Ja, spelar vi som ikväll kommer det inte gå bra i fortsättningen, säger han.

Assist för Bäckström

Hans unge kollega Victor Hedman, som också hade en ny lyckad kväll i Verizon, instämmer.

– Montreal hade också 2–0-överläge efter de två första bortamatcherna mot Boston. De är utslagna nu. Det blir en mycket svår utmaning i hemmamatcherna och vi måste spela riktigt bra om det här ska gå vägen, säger han.

Även frustrerade Washington-spelare sneglar mot Montreals övertag mot Boston i första slutspelsomgången.

– Kunde Boston vända på bortaplan så kan vi. Serien är inte över. Det blir hårt, men vi måste helt enkelt vinna, säger Alexander Ovetjkin.

Nicklas Bäckström gick åter av isen utan mål, men hade en assist på Brooks Laich 1–1-mål i andra perioden och spelade överlag stabilt.

FAKTA

Nattens matcher

San Jose–Detroit 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)

San Jose: Niclas Wallin (1), Ian White. Målvakt: Antti Niemi 97,1 procent. Detroit: Henrik Zetterberg (1) (Tomas Holmström). Målvakt: Jimmy Howard 94,6 procent.

Publik: 17 562.

San Jose leder med 2–0 i matcher.

Washington–Tampa Bay 2–3 e förl (0–1, 1–0, 1–1, 0–1)

Washington: Brooks Laich (Nicklas Bäckström), Alexander Ovetjkin. Målvakt: Michal Neuvirth 87,0 procent. Tampa Bay: Vincent Lecavalier 2, Martin St Louis. Målvakt: Dwayne Roloson 94,6 procent.

Publik: 18 398.

Tampa Bay leder med 2–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM