'Lidas' räddade kvar Detroit i slutspelet

Två mål av backgiganten - varav ett riktigt spektakulärt: ”Man spelade ju en del brännboll som ung”

HOCKEY

DETROIT. När det som bäst behövdes klev den legendariska lagkaptenen fram...

Med två fantastiska mål såg Nicklas Lidström i natt till att Detroit Red Wings slutspel fortsätter.

– Man försöker ju hjälpa laget så gott det går, säger superstjärnan när Sportbladet möter honom efter 4-3-segern.

Nej, San Jose Sharks lyckades inte med föresatsen att ”svepa” Detroit Red Wings i Stanley Cup-slutspelets andra omgång.

Precis som ifjol snubblade de i den fjärde matchen i Joe Louis Arena – och den hår gången var det motståndarnas grand old superstar som satte krokbenet.

Nicklas Lidström var, när det som bäst behövdes, en gigant på isen och gjorde alltså två mål.

”Spelat en del brännboll...”

Först dammade han in ett rungande slagskott i mitten av första perioden, sedan följde han i slutet av samma period upp med en av slutspelets mest spektakulära läckerheter; som en annan Roger Federer drämde han till pucken på halvvolley och via en elegant studs i isen gick den in bakom Antti Niemi.

– Det var rätt mycket flyt, jag såg pucken framför mig och slog väl bara till, säger den legendariska backen när Sportbladet möter honom i omklädningsrummet efteråt.

– Fast det är klart, man spelade ju en del brännboll som ung hemma i Skogsbo och jag har tränat med tennisboll mot familjens garageport rätt många gånger...

Att det är just ”Lidas” – nominerad för sin sjunde Norris Trophy i sommar, vid 41 års ålder – som leder styrkorna i en do-or-die-match som den i natt är förstås ingen tillfällighet.

”Är helt otroligt”

Han är Detroits själ, ryggrad, hjärta och hjärna.

– Jag vet inte om jag ser det som mitt ansvar att anföra trupperna vid såna här tillfällen, men man försöker ju hjälpa laget så gott det går, säger han nästan lite blygt.

De svenska lagkamraterna är mer franka vad gäller hans betydelse.

– Det är helt otroligt vilket ledarskap han visar i den här matchen. Han kliver fram och gör två mål åt oss. Men det är väl bara en dag på jobbet för honom, säger Niklas Kronwall med ett brett leende.

Henrik Zetterberg instämmer.

– Man är inte direkt överraskad. Han har varit vår bäste spelare genom hela slutspelet. Det är skönt att han får utdelning, säger ”Zäta”, som själv stod för två assist och uppger att han känner sig piggare för varje match.

Tror på vändning

Allt var nu inte solsken för wingarna. De hade ledningen med 3-0 i slutet av första perioden, men tappade hela försprånget under matchens gång och först efter en ursinnig forcering de sista minuterna kunde Darren Helm sätta den avgörande 4-3-pucken.

– Ja, vi begick några misstag i egen zon och det får man inte göra mot Sharks. De är för bra och utnyttjar det direkt, säger Nicklas Lidström.

Han och lagkamraterna har nu ändå gott hopp om att de ska kunna kriga sig till ytterligare en vinst, i San Jose, natten till måndag.

– Och om vi kan ta den femte där borta och få till en sjätte match här hemma, då börjar det bli riktigt intressant, varnar Henrik Zetterberg.

FAKTA

Matchfakta från nattens Stanley Cup:

Boston–Philadelphia 5–1 (1–0, 0–1, 4–0)

kvartsfinal 4 i bäst av 7

Boston: Milan Lucic 2, Johnny Boychuk, Brad Marchand, Daniel Paille. Målvakt: Tim Thomas 95,7 procent. Philadelphia: Kris Versteeg, Målvakt: Sergej Bobrovskji 88,0 procent.

Publik: 17 565.

Boston vidare med 4–0 i matcher.

Detroit–San Jose 4–3 (3–1, 0–1, 1–1)

Detroit: Nicklas Lidström 2 (4) (Henrik Zetterberg), Todd Bertuzzi (Zetterberg), Darren Helm. Målvakt: Jimmy Howard 89,3 procent. San Jose: Logan Couture, Dan Boyle, Dany Heatley. Målvakt: Antti Niemi 90,0 procent.

Publik: 20 066.

San Jose leder med 3–1 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM