Svenskfest när Red Wings reducerade

Holmström avgjorde med styrning av Lidströms skott

HOCKEY

NASHVILLE. Sorry Per Mårts, det kommer inga förstärkningar från Detroit i brådrasket heller.

Red Wings hindrade San Jose från att stänga tungviktsserien i väst i natt – och Tre Kronors drömback, Niklas Kronwall, bidrog såväl med mål som ännu en saftig propp.

– Och då gör vi ändå ingen bra match. Vi har definitivt mer att ge i nästa match, säger ”Kronner” till Sportbladet efter 4–3-segern.

Andra omgången i Stanley Cup-slutspelet såg ett tag ut att bli en häpnadsväckande snabb affär. Båda serierna i öst slutade ju med ”sweeps” och såväl Vancouver som San Jose hade fram till helgen 3–1-överlägen i sina serier mot Nashville respektive Detroit.

Men nu börjar det hända grejer. Nashville reducerade mot Vancouver igår natt – och i natt slog alltså Detroit tillbaka i San Jose också.

Trots underlägen med både 2–0 och 3–1 lyckades Wings under en furiös tredjeperiod vända till 4–3-seger.

– Ja, i tredje perioden spelade vi bra, men de två första var inget att hänga i granen. Vi uppträdde taffligt och de fick komma ur egen zon alldeles för lätt. Jimmy Howard räddade oss, säger Niklas Kronwall när vi talar med honom efter slutsignalen.

Kronwall målskytt

– Vi kan väl säga att vi snodde åt oss den här matchen, men ska vi vinna även på tisdag måste vi spela bättre. Det tror jag vi kan också, det finns mycket mer att ta av.

Kronwall gjorde själv den viktiga 2–1-reduceringen i andra perioden, på ett direktskott mitt i slottet efter magnifikt förspel av artisten Pavel Datsyuk.

– Skönt att få bidra såklart. Jag tycker överhuvudtaget att det kändes okej för min del, säger han.

I tredje gjorde även Jonathan Ericsson och Dan Cleary mål – och så avgjordes allting med en Detroit-klassiker:

Nicklas Lidström sköt, Tomas Holmström styrde in...

– Jo, den har man sett förr, skrockar Kronwall. Men de är ju fantastiska också. ”Lidas” får fram tio av tio skott och ”Homer” är bäst i hela ligan på att stå där och skymma och peta in puckarna som kommer.

Ny stortackling

Kronwall själv, å sin sida, hör till de bästa tacklarna i ligan – och det blev Sharks ännu en gång varse i natt. Den här gången var det Ryane Clowe – provokatören som talat om att han vill hämnas för den första ”Kron Wall of Pain”-proppen på Dany Heatly – som fick sig en åktur.

– Ja, den satt väl rätt bra, säger svensken kort.

Så bra att Clowe såg ut att ha en del att säga efteråt...

– Jo, han var kanske inte helt nöjd. Men det är sånt som händer. Det är slutspel, då blir det alltid lite snack, konstaterar en oberörd Kronwall.

Som givetvis skulle bli en enorm förstärkning för Tre Kronor i VM, men de frågan får bero tills vidare.

– Det är inget jag ens funderar över. Vi har fullt sjå här, åkte man och tänkte på VM skulle det märkas direkt, säger han.

Nu väntar istället en sjätte match mot San Jose hemma i Joe Louis Arena natten till onsdag.

FAKTA

Matchfakta

San Jose–Detroit 3–4 (1–0, 1–1, 1–3)

kvartsfinal 5 i bäst av 7

San Jose: Devin Setoguchi, Joe Pavelski, Logan Couture. Målvakt: Antti Niemi 81,8 procent. Detroit: Niklas Kronwall (2), Jonathan Ericsson (1) (Henrik Zetterberg), Daniel Cleary (Kronwall), Tomas Holmström (Nicklas Lidström). Målvakt: Jimmy Howard 92,9 procent.

Publik: 17 562.

San Jose leder med 3–2 i matcher.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM