Vancouver vidare till konferensfinal

”Fy fan vad skönt”

HOCKEY

NASHVILLE. För första gången någonsin:

Daniel och Henrik Sedin har tagit sig förbi den förhatliga andra omgången i Stanley Cup-slutspelet.

– Ja, fy fan vad skönt. Vi har väntat sjukt länge på det här, säger Henrik när Sportbladet möter honom efter 2–1-segern mot Nashville som skickar Vancouver till konferensfinal.

Tungviktsserien mellan Vancouver Canucks och Nashville Predators avgjordes alltså i natt.

Canucks vann den sjätte matchen, i Nashville – återigen med uddamålet.

Den här gånge lyckades de visserligen, för första gången i hela matchserien skaffa sig tvåmålsledning i första perioden, efter mål av Mason Raymond och Daniel Sedin, men i andra reducerade Nashville med ett karaktäristiskt skitmål och sedan var det kamp ända in i kaklet.

– De första två perioderna var det sådär, trots att vi lite turligt fick ledningen. Men tredje perioden var vår bästa i hela serien. Vi stängde verkligen ner dem, de fick knappt en enda chans, säger Daniel när vi stöter på honom i det segerrusiga omklädningsrummet efteråt.

Hård press

Och med den segern tar sig alltså bröderna Sedin, för första gången under den tio år långa NHL-karriären, förbi andra omgången i Stanley Cup-slutspelet.

– Ja, fy fan vad skönt. Vi har väntat sjukt länge på det här, säger Henrik med ett brett leende.

– Men det här är faktiskt bara andra gången det känts som att vi verkligen haft chansen att gå långt. Första gången var när vi hade ledningen  över Minnesota med 3–1 och de sedan vände till 4–3. Att vi gör det nu är otroligt skönt med tanke på den press vi varit under.

Den pressen kan vi utanför Canucks omklädningsrum inte riktigt förstå, tror ”Henke”.

– Nej, om man inte spelar i det här laget går det nog inte. Det är hockey dygnet runt. När man skjutsar barnen till skolan är det prat, när man går och handlar är det prat och när man åker till hallen är det prat. Och om vi åkt ut tidigt med det lag och den säsong vi haft i år...det hade inte gått riktigt.

Tungt för Hörnqvist

Nu väntar antingen San Jose eller Detroit i konferensfinalen – och för Henrik spelar det ingen roll vilken som drar längsta strået i den återstående serien i andra Stanley Cup-omgången.

– Nej, det är två otroligt bra lag och det blir långa resor i bägge fallen, så det har ingen betydelse. Vi måste vara beredda mot båda, säger han.

För Patric Hörnqvist tog säsongen slut med nattens förlust – och besvikelsen är stor.

– Jag kan inte säga att vi var det bättre laget. Det var vi inte. Men när vi ändå var så nära känns det oerhört tungt att få stryk, säger han.

– Man kämpar så länge för det hör, jobbar så hårt i nästan nio månader, och så tar det bara slut på en gång. Hela kroppen genomfars av tomhet.

Om inte Tre Kronor-ledningen inte sett sig tvingad att stänga VM-truppen redan igår natt hade ”Bengan” kunnat vara aktuell för en snabbresa till Slovakien nu, men det är inget hans reflekterar över.

– Jag vet inte om det varit någon poäng med det, det är så långt bort och besvikelsen här så stor. Det finns ärligt talat inte alls i mina tankar, säger han.

FAKTA

Matchfakta

Nashville–Vancouver 1–2 (0–2, 1–0, 0–0)

kvartsfinal 6 i bäst av 7

Nashville: David Legwand. Målvakt: Pekka Rinne 89,5 procent. Vancouver: Daniel Sedin (6) (Henrik Sedin), Mason Raymond. Målvakt: Roberto Luongo 95,8 procent.

Publik: 17 113.

Vancouver vidare med 4–2 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM