Utjämnat – efter tre raka Detroitvinster

Red Wings kan fullborda jättevändning

HOCKEY

NEW YORK. Jodå, Red Wings gjorde det.

De vann nattens thriller mot San Jose och har därmed skaffat sig chansen att skriva historia i en sjunde, direkt avgörande match natten till fredag.

– Jag har varit aldrig med om det här tidigare, så det ska bli inspirerande. Men vi har inte åstadkommit någonting ännu, säger Nicklas Lidström till Sportbladet efter en 3–1-seger som fick gamla Joe Louis Arena att skaka av hänförelse.

Ja, det finns, efter 20 säsonger, fortfarande saker i NHL och Stanley Cup som 41-årige Nicklas Lidström inte upplevt och i natt fick han alltså vara med om något av det läckraste som kan hända.

Hans Detroit kvitterade slutspelsserien mot San Jose – efter att ha legat under med 3–0.

– Ja, nej, det har faktiskt aldrig hänt tidigare under alla år. Jag har varit med och legat under med 3–0, men inte kommit tillbaka. Det är såklart kul, säger den legendariska kaptenen när vi når honom efter triumfen hemma i The Joe.

Och på torsdag får han alltså, också för första gången, vara med och spela en sjunde, direkt avgörande match med vilken Detroit kan bli det blott fjärde laget i historien att vända det där 0–3-underläget till seger.

– Det känns inspirerande, det ska bli en väldigt rolig match att spela. Men vi har inte åstadkommit något ännu och får inte börja tänka på serien som sådan utan precis som tidigare sätta upp delmål. Det är så vi kommit tillbaka i den här serien. Vi har inte sett längre än till nästa match, nästa period, nästa byte. Så ska vi göra nu också, fortsätter ”Lidas”.

San Jose tog ledningen

I nattens fajt dominerade Red Wings kraftigt i de två första perioderna, skapade en mängd mer eller mindre solklara chanser – men kunde inte spräcka den fenomenale Antti Niemis nolla.

Och i tredje hände det som praktiskt taget alltid händer sådana gånger: Sharks fick in ett riktigt skitmål.

– Men vi fick ingen panik. Vi höll oss till vår ”gameplan” och körde på. Vi tyckte att vi spelade bra och att det förr eller senare skulle bli mål om vi bara fortsatte i samma stil, säger Niklas Kronwall.

Mycket riktigt. I mitten av slutakten klev just Kronwall in i slottet och dammade på ett skott som landsmannen Henrik Zetterberg kunde styra in. Två minuter senare ökade Valtteri Filppula, efter makalöst förarbete av den monstruöst storartade Pavel Datsyuk, till 2–1 och slutligen satte Darren Helm 3–1 i tom kasse.

– Det är ju en av våra styrkor, att vi inte blir frustrerade när vi inte får utdelning och istället åker på ett baklängesmål. Vi är lugna och det beror i hög grad på det fantastiska ledarskap sådana som ”Lidas” bidrar med, säger Kronwall.

Tror att Sharks höjer sig

Nu väntar alltså säsongens match i HP Pavilion – och Sharks borde vara rätt pressade. En förlust skulle ju också vara historisk, fast på mindre skojigt sätt.

– Mja, det vill jag inte spekulera i. Vi fokuserar bara på hur vi ska spela. De kommer nog att göra en bra mycket bättre match än ikväll och köra för fullt. Vi måste spela precis lika bra som idag och göra det i 60 minuter, menar Kronwall.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL