I natt kan de skriva historia

Detroit nära att vända 0–3 i matcher

Foto: GETTY IMAGES
HOCKEY

NEW YORK. History will be made, försäkrar NHL i Stanley Cup-reklamen.

I natt kan Detroit Red Wings se till att löftet infrias.

Och som sådana som Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall uppträtt senaste veckan tror jag faktiskt att de fullbordar sin omöjliga vändning mot San Jose.

Att ett lag kommer tillbaka från ett 0–3-underläge i en slutspelsserie och vinner med 4–3 har bara hänt tre gånger i NHL:s snart hundraåriga historia.

Och det finns förstås skäl till att den sortens vändningar är så sällsynta. De är fruktansvärt svåra att genomföra – kanske svårare än någonting annat man kan ställas inför i lagidrott.

Red Wings kommer få det ohyggligt tufft i natt också, tro inget annat. San Jose-hajarna, som förstås är minst lika måna om att slippa skriva loser-historia,  lär tömma bränsletankarna  och bjuda upp till en oerhört mycket eldigare tango än i de tre närmast föregående fajt-erna.

Har Borgs psyke

Likafullt:

Jag skulle inte satsa några stora summor mot The Big Red Machine i det här läget.

Hockeymässigt har laget  i och för sig bara presterat på maximal nivå en enda gång i den här serien och det var i den senaste matchen. Men attityden – det lugna, oberörda, tålmodigt målmedvetna –  hos nyckelspelare som Lidström, Zetterberg, Pavel Datsyuk och Kronwall sedan de hamnade i det hopplösa underläget har visat att de fortfarande är utrustade med samma slags psyke som Björn Borg; ni vet den hygglige tennisspelaren som förlorade tidernas tiebreak mot John McEnroe i Wimbledon och i nästa set gick in och fortsatte spela som inget särskilt inträffat.

Det spelar ingen roll vad som händer – ”Lidas” och hans lärlingar hetsar aldrig upp sig, blir aldrig frustrerade, får aldrig panik.

Och det är exakt den sortens lag, anförda av ledargestalter med is i venerna, som börjar skina i så här extrema lägen.

Sämre när det gäller

San Jose, ska man samtidigt komma ihåg, har en trupp av rakt motsatt karaktär. Dess stjärnor – i första hand trion Joe Thornton, Dany Heatly och den rent sorgesamme Patrick Marleau  – blir i allmänhet sämre i takt med att insatserna stiger.

Så det är inte omöjligt att NHL får rätt i natt.

History can be made...

FAKTA

0-3-VÄNDNINGAR I NHL-HISTORIEN

1942: Toronto–Detroit

Enda gången den ultimata comebacken ägt rum i en final. Red Wings hade redan börjat fira efter tre raka, men Toronto kom tillbaka och snodde bucklan av dem.

1975: NY Islanders–Pittsburgh

Islanders, då en nykomling med blott ett par säsonger på nacken, chockade Pittsburgh i andra omgången. Sedan höll de på att göra om det mot Flyers i konferensfinalen, men föll i den sjunde, avgörande matchen.

2010: Philadelphia–Boston

Den senaste jättevändningen är alltså bara ett år gammal. Flyers vände inte bara 3–0 i serien. De hamnade i 3–0-underläge i Game 7 också. Men vann i alla fall. Sedan fortsatte de ända till Stanley Cup-finalen.

Det har bara hänt en gång i MLB, ingen i NBA.

ARTIKELN HANDLAR OM