Detroit utslaget – efter stor dramatik

Lyckades inte fullborda vändningen - San José till konferensfinal

1 av 11 | Foto: AFP
HOCKEY

NEW YORK. De var nära, men nej.

Detroit Red Wings lyckades inte skriva historia i natt.

San Jose vann den sjunde, avgörande matchen och är klara för konferensfinal mot Vancouver.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag ser fram emot att få proppa Ryan Kesler några gånger, säger Douglas Murray till Sportbladet efter den förlösande 3-2-segern.

Från början såg det inte ut som att rödvingarna inte ens skulle komma i närheten av att fullborda den historiska vändningen.

De inledde mycket tamt och låg under med 2-0 när första perioden var spelad, efter bland annat ett ytterligt sällsynt misstag av Henrik Zetterberg, som Logan Couture kunde utnyttja.

Men i andra fick de mer energi och power i sitt spel och efter 13.10 revanscherade sig ”Zäta” med ett elegant backhand-mål.

Spektakulär reducering

Därefter blev det jakt. Intensiv, desperat, ursinnig, passionerad, infernalisk jakt. Som tillfälligt såg ut att vara över när Patrick Marleau gjorde 3-1 i mitten av tredje perioden, men bara en dryg minut senare reducerade artisten Pavel Datsyuk – med ett av de mest spektakulära backhand-skott som överhuvudtaget skådats.

Därefter hade Wings ett helt koppel chanser att kvittera och tvinga fram kvittering – i synnerhet i en direkt chockartat vild slutminut – men Antti Niemi var fantastisk i hemmakasse och Sharks  höll undan.

– Man måste ge Detroit all cred i världen. Det är imponerande att se hur lugnt och metodiskt ledarna i deras lag hanterar såna här situationer, säger svenske backbjässen Douglas Murray när vi når honom efter slutsignalen.

– Men jag är samtidigt stolt över hur vårt lag reagerat. Vi har behållit fokus och lugnet trots att vi tappade 3-0-ledningen i serien. Det är såklart frustrerande att hamna i en sådan situation, men det är som sagt inget brödgäng vi mött och till sist redde vi ändå ut det på ett jäkla bra sätt.

Murray coolare

Murray hör själv till de hajar som varit allra mest framstående under serien mot Detroit och han fick i natt översvallande beröm på amerikansk tv, i synnerhet för sitt sätt att hålla reda på just Datsyuk.

– Jadu, när man möter honom gäller det att röra på fötterna. Men jag har lärt mig att låta honom göra första draget. Annars är man helt rökt. Och när han gör så sjuka mål som ikväll finns det inget att göra. Det var en helt otrolig backhand, säger ”Dogge”.

– I övrigt tror jag att den stora skillnaden för mig är att jag blivit lugnare. Förr gick humöret upp och ner och jag brände för mycket energi på att hetsa upp mig i olika situationer. Nu är jag betydligt coolare hela tiden och det är sånt man lär sig när man får erfarenhet.

”Sedinarna kommer vara livsfarliga”

Nu väntar alltså konferensfinal mot Vancouver – och Douglas ser fram emot utmaningen.

– Det är ett fantastiskt lag, vi måste spela ännu bättre mot dem. Jag är medveten om att tvillingarna inte gjorde så många mål som de ville i serien mot Nashville, men de mötte också Shea Weber och Ryan Suter och enligt min åsikt är det ligans bästa backpar. De kommer att vara livsfarliga och jag tycker det ska bli hur kul som helst att försöka stoppa dem, säger han och fortsätter:

– Allra mest ser jag dock fram emot att få möta Ryan Kesler. Det är så mycket snack om honom, de har i princip redan gett honom Conn Smythe Trophy. Jag längtar verkligen åt att få proppa honom några gånger...

Matchserien mellan Vancouver och San Jose inleds på söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM