Sedin bäst – både på isen och humoristiskt

Kaptenen matchens lirare när Canucks vann första konferensfinalen: ”Han tog det som humor, men jag menade allvar”

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Sedin var inte bara matchens lirare när Vancouver i natt vann den första konferensfinalen mot San Jose.

Han stod för humorn också.

I en sekvens på slutet då tvillingbrodern Daniel blev kvar på isen för att ta en tekning fick han coachen Alain Vigneault att brista ut i skratt med ett förslag om att bröderna skulle byta tröjor.

– Ja, han tog det som humor, men jag menade allvar, skrockar Henrik när Sportbladet talar med honom efter 3-2-segern.

Ja, Vancouver lyckades alltså vinna det första mötet i tungviktsserien mot San Jose hemma i Rogers Arena i natt – och det var bröderna Sedin som grundlade segern.

Deras kedja, som också inkluderar Alex Burrows, var vass hela matchen, men när hela Vancouver i slutet av andra perioden började växla upp – efter att ha legat under under med både 1-0 och 2-1 – tog den enheten över matchen.

Henrik stod först för förspelet till Kevin Bieksas kvittering 7.02 in i tredje perioden – och en dryg minut senare rundade han själv den fantastiske Antti Nemi och lade in matchavgörande 3-2.

”Var lite ringrostigt”

Kort sagt:

Det har lossnat för Sedin-bröderna igen.

– I första perioden kändes det att vi inte hade spelat på ett tag, det var lite rostigt, men det funkade som sagt bra för vår kedja, vi skapade chanser hela tiden, Henrik när vi talar med honom efter slutsignalen.

Han fortsätter:

– San Jose spelar lite öppnare hockey än exempelvis Nashville så vi får lite mer ytor i den här serien, känns det som. Å andra sidan hade vi minus ett efter första perioden, så om vi inte vänt hade det väl varit fiasko igen...

Det är kanske just på grund av att han och lagkamraterna lever under den pressen ”Henke” tyckte att det kunde vara läge att lätta upp stämningen i natt också – mitt under brinnande match.

Skojade med coachen

När San Jose på slutet jagade kvittering som intensivast kunde man under en avblåsning se hur kapten Sedin ställde sig upp i båset och sa något som fick coachen Alain Vigneault att brista ut i gapskratt.

Det visade sig att tvillingbrodern Daniel hade blivit kvar på isen och tvingades ta en tekning i egen zon – enligt den närmaste familjen inte hans starkaste gren.

Så Henrik hade ett radikalt förslag till sin chef:

– Coach, sa han, låt oss byta tröjor så går jag in och tar tekningen...

”Jag menade allvar”

Med den avslappnade inställningen kan man förmodligen komma långt.

– Fast jag menade allvar, försöker Henrik när vi talar med honom, det var han som tog det som humor.

Jojo...

I övrigt kan konstateras att serien mellan Canucks och Sharks av allt att döma kommer att bli precis så fysisk och hård som alla förutspått. Det smällde konstant på isen och ja, svenske San Jose-backen Douglas Murray hörde inte helt otippat till de som tog för sig mest.

Nya kollisioner är att vänta natten till torsdag, då nästa match spelas.

FAKTA

Vancouver–San Jose 3–2 (0–1, 1–1, 2–0)

semifinal 1 i bäst av 7

Vancouver: Henrik Sedin (2), Maxim Lapierre, Kevin Bieksa (Henrik Sedin). Målvakt: Roberto Luongo 92,9 procent. San Jose: Joe Thornton, Patrick Marleau. Målvakt: Antti Niemi 91,9 procent.

Publik: 18 860.

Vancouver leder med 1–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM