Sedin-uppvisning i Vancouvers målfest

Två mål av Daniel

1 av 12
HOCKEY

NEW YORK. Två mål för Daniel, tre assist för Henrik...

Bröderna Sedin hade sin hittills mest bländade show i årets slutspel när Vancouver i natt krossade San Jose med 7–3.

– Ja, framför allt i tredje perioden hade vi rätt kul. Men de verkade ha gett upp då, säger Daniel Sedin till Sportbladet efter utklassningen.

Det har, både här och där, muttrats om att bröderna Sedin inte håller för slutspelshockey de senaste veckorna.

Förhoppningsvis följer kritikerna Vancouvers konferensfinalserie mot San Jose...

Tvillingarna var utmärkta redan i den första matchen i söndags – och i natt fullkomligen exploderade de.

Först kvitterade Daniel San Joses 1–0-ledning under ett powerplay i mitten av första perioden – efter fantastiskt samspel med Henrik.

Sedan gjorde han ett powerplay-mål till i tredje perioden – återigen efter härlig klapp-klapp-show med brorsan.

Och så var de inblandade i en Aaron Rome-balja i slutperioden. Bara Henrik fick assist på den, men Daniel kunde fått en han också, för han var med i en uppsnurrning som fick de inte helt snabbfotade San Jose-backarna att sträcka sig efter åksjukepillren.

”Får mer utrymme”

De skapade dessutom ytterligare ett koppel chanser och snurrade i några sekvenser i den fantastiska tredjeperioden så våldsamt i motståndarzonen att de fick en stående ovation av hemmafansen.

Kort sagt:

The Sedin Show spann för full maskin.

– Jag tycker laget spelade bra hela matchen, det kändes säkert trots att de fick 1–0-ledning och i tredje rann det ju iväg. Då var det kul att spela, men de kändes rätt sega och tröga också, det verkade lite som att de hade gett upp, säger Daniel när vi når honom efter slutsignalen.

Han fortsätter:

– Vi får lite mer utrymme i den här serien. San Jose är till skillnad från exempelvis Nashville ett lag som verkligen gillar att anfalla och då blir det lite mer ytor bakåt. Samtidigt har jag hela tiden sagt att man inte når konferensfinal utan bra defensiv. De har bra backar också, man ska inte tro något annat.

Daniel tufft tacklad

Noterbart i övrigt är att Vancouver-backen Kevin Bieksa stod för en Gordie Howe hat trick. Det vill säga: Han gjorde ett mål, fick en assist – och hamnade i slagsmål.

San Joses Ben Eager, å sin sida, stod bra för dumheter. Han gav till exempel Daniel Sedin en riktigt ful tackling i ryggen i andra perioden, fick sammanlagt sex utvisningar och när han  lyckades peta in ett tröstmål på slutet ställde han sig över Canucks-målisen Roberto Luongo och sa några väl – eller snarare inte väl – valda ord.

– Jag vände ryggen till och var beredd på att jag nog skulle få en tackling, men trodde inte att den skulle bli så hård. Det var lite väl brutalt, säger ”Danne”.

– Just Eager var rätt frustrerad och tog sammanlagt, ja, vad var det, fem–sex utvisningar. Det kostade dem. Och vi kunde bara tacka och ta emot. Vårt powerplay var riktigt bra.

Vancouver har nu ledningen med 2–0 inför de två matcherna i San Jose på fredag och lördag.

– Där kommer det att bli tufft, det får man räkna med. Men det känns bra i vårt lag just nu, säger Daniel.

FAKTA

Matchfakta

Vancouver–San Jose 7–3 (2–2, 1–0, 4–1)

semifinal 2 i bäst av 7

Vancouver: Daniel Sedin 2 (8) (Henrik Sedin 2, Alexander Edler), Raffi Torres, Kevin Bieksa, Chris Higgins, Aaron Rome (Henrik Sedin), Mason Raymond. Målvakt: Roberto Luongo 90,3 procent. San Jose: Logan Couture, Patrick Marleau, Ben Eager. Målvakt: Antti Niemi 81,6 procent.

Publik: 18 860.

Vancouver leder med 2–0 i matcher.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM