Sedin i poängligatopp efter stor assistshow

”Kan tänka mig att det såg snyggt ut”

HOCKEY

TAMPA. Henrik Sedin håller på att ta Vancouver Canucks till Stanley Cup-final.

Han tangerade klubbrekordet med fyra formidabla assist när de igår skaffade sig slagläge i konferensfinalen mot San Jose.

– Det är roligt att få bidra på det sättet, men jag vill inte ens börja tänka på final ännu. Det är fortfarande långt dit, säger seriens kung till Sportbladet efter uppvisningen.

Den fjärde holmgången mellan San Jose och Vancouver blev en märklig historia. Först drog Canucks på sig fem raka utvisningar – och dödade allihop.

Sedan inledde Sharks en lika huvudlös parad till botbänken – och då klev Henrik Sedin in i handlingen på allvar.

I tre raka fem-mot-tre-överlägen i andra perioden spelade han med, knivskarp precision och stringens, fram till lika många mål – två indunkade av finländske backen Sami Salo, ett av Ryan Kesler.

”Måste utnyttja lägena”

– Jag har aldrig varit med om tre raka fem-mot-tre-överlägen, än mindre om att det blivit mål på så många, men det var klockrena utvisningar så det fanns inget att snacka om, säger ”Henke” när vi talar med honom efter slutsignalen.

– Man måste utnyttja de lägena om man ska vinna. Vi misslyckades ju i senaste matchen, men även då var det nära, Daniel (tre assist i går...) hade i princip öppet mål. Nu tog dom bort honom och jag fick en massa andra alternativ i stället. Bland annat blev ”finnen” helt ren och jag vet ju att han ska skjuta...

I tredje perioden följde Henrik upp med en av slutspelets hittills mest hisnande läckerheter. I ett två-mot-en-läge slog han en passning till Alex Burrows – mellan Sharks-målisen Antti Niemis ben.

– Jag har inte sett det själv, men kan tänka mig att det såg rätt snyggt ut. Fast alternativen tog slut, det fanns till slut inget mer att göra än att försöka slå den passningen, säger han.

En seger från final

Med sina fyra assist – tangerat klubbrekord för playoff – seglar ”Henke” alltså upp i ensam ledning i slutspelets poängligan och nu är han en endaste seger från att uppfylla drömmen om Stanley Cup-final.

FAKTA

/ Slutspelets poängliga:

1) Henrik Sedin, Vancouver 19 (2+17)

2) Martin St Louis, Tampa 17 (8+9)

3) Vincent Lecavalier, Tampa 17 (6+11)

4) Ryan Kesler, Vancouver 17 (6+11)

5) Joe Thornton, San Jose 17 (3+14)

ARTIKELN HANDLAR OM