”Vi är besatta av Vancouver nu”

Vancouver Canucks kan bli klart för final i natt

1 av 3
HOCKEY

NAPLES, FLORIDA. Oh, Canada...

Det är inte bara Vancouver-fansen som sjunger nationalsången med extra emfas just nu.

När Canucks står en seger från chansen att bli första kanadensiska lag på arton år att vinna Stanley Cup febrar hela hockeyns hemland

– Det är fantastiskt för närvarande, säger Nucks-coachen Alain Vigneault.

I natt håller Kanada andan.

Om Canucks slår Sharks hemma i Rogers Arena är de klara för Stanley Cup-final – som första lag från Kanada sedan Ottawa för fyra år sedan. Och dessutom med avsevärda chanser att bli det första att vinna sedan Montreal 1993.

Det skulle förstås få framförallt Vancouver – en stad där polisen just nu ser sig föranlåten att gå ut med uppmaningar till lugn före och efter matcherna – att fullkomlig

explodera i hysterisk glädje.

Men även resten av Kanada

– hockeyns själva moderskepp

– febrar. Fans som vanligtvis håller på ärkerivaler som Calgary och

Edmonton och vanligtvis föraktar allt Canucks står håller tummarna så de vitnar för bröderna Sedin och deras lagkamrater just.

”Vi är besatta av Vancouver”

Som bloggaren Gavin McDougald konstaterar:

– Vi är besatta av Vancouver nu. Varenda kanadick, från Cape Spear i Newfoundland till Beaver Creek i Yukon, ber och hoppas att ett kanadensiskt lag äntligen, äntligen ska sluta på toppen igen.

Hur mycket fansen i själva Vancouver bryr sig – och hur mycket de ser Canucks äventyr som en nationell angelägenhet – fick världen ett prima exempel på i HP Pavilion i söndags.

De som hade tagit sig de 150 milen söderöver tog fullkomligen över Sharks hemmaarena – och förenades redan under uppvärmningen i en rungande version av ”O, Canada”, den kanadensiska nationalsången.

– Att få vara med om det, att

höra våra fans ta över en amerikansk stad med den kanadensiska nationalsången, det var helt fantastiskt, säger coachen Alain Vigneault till nhl.com.

”Staden är exhalterad”

Henrik Sedin instämmer.

– Att komma ut till uppvärmningen och få det stödet gjorde att det kändes som att spela på hemmaplan. Det var fans runt hela rinken som skrek och hojtade. Det är verkligen fint att se vilket stöd vi har och hur exalterad staden är över vår resa

i slutspelet, säger han.

Tar de ett steg till har de hela nationen i ryggen...

ARTIKELN HANDLAR OM