På väg mot finalen – efter jätteräddningen

Bostons 21 år långa väntan kan snart vara över efter Tim Thomas svettiga parad

HOCKEY

NAPLES, FLORIDA. Victor Hedman och hans lagkamrater i Tampa har kniven på strupen igen.

Efter nattens 1-3-förlust  måste de vinna två raka matcher mot ett självsäkert Boston – annars blir det ingen Stanley Cup-final i Florida.

– Men vi var illa ute även mot Pittsburgh och vet hur vi ska göra, säger krigaren Ryan Malone.

Det såg inledningsvis ut som att Tampa skulle skaffa sig slagläge i konferensserien mot Boston i TD Garden i natt.

De hade visserligen bara ledningen med 1-0 efter första perioden, men spelade mycket stabilt och tillät inte Bruins att avlossa mer än fyra skott under de första 20 minuterna .

Men sedan Nathan Horton, något oväntat, lyckats kvittera i början av andra blev det mer öppet – för att inte säga vilda västern – och det upplägget visade sig passa Boston bäst. Drygt fyra minuter före andra pausen gjorde Brad Marchand 2-1, efter en briljant passning av Patrice Bergeron.

Jätteräddningen till historien

– Vår första period var riktigt, riktigt bra. Vi borde gjort ytterligare något mål, men försökte spela lite för tjusigt när vi fick powerplay. I andra fortsatte det där överdrivet tjusiga, men tredje är jag också nöjd med, säger coachen Guy Boucher till AP.

Ja, under sista tjugo  iscensatte gästerna en ursinnig jakt på kvittering – och skapade en handfull glödheta chanser. Men då visade Tim Thomas att det finns en anledning till att han kallas världens bäste målvakt. Framförallt en räddning, med kanten av klubbladet, när  Stevie Downie bara hade att lägga in 2-2, kommer att gå till Stanley Cup-historien.

– Det var reaktion och desperation. Men jag får nog erkänna att jag i det läget hade lite tur också, säger matchens stjärna till AP.

Första finalen på 21 år?

Till slut lade Rich Peverley 3-1 i tom kasse och därmed har Boston skaffat sig matchboll.

Vinst i Tampa natten till torsdag och det klassiska Original Six-laget är i sin första Stanley Cup-final på 21 år.

– Vårt mål är att inte behöva spela en sjunde, avgörande match här hemma, säger coachen Claude Julien.

Tampa – som oväntat startade med andremålisen Mike Smith i natt; hyllade Dwayne Roloson var helt enkelt bänkad – har dock andra planer.

– Vi har haft ryggen mot väggen förut, mot Pittsburgh, och vet vad som krävs. Vi kan inte vinna två matcher i en, så vi ska ta hand om den som väntar nu på onsdag. Sedan får vi se vad som händer, säger Ryan Malone till AP.

FAKTA

Boston–Tampa Bay 3–1 (0–1, 2–0 1–0)

semifinal 5 i bäst av 7

Boston: Nathan Horton, Brad Marchand, Rich Peverley. Målvakt: Tim Thomas 97,1 procent. Tampa Bay: Simon Gagne. Målvakt: Mike Smith 89,5 procent.

Publik: 17 565.

Boston leder med 3–2 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM