Tampa tvingade fram sjunde match

Avgjorde via powerplay

HOCKEY

TAMPA. Blixtarna från Tampa går bara inte att skaka av sig...

De vann nattens drama mot Boston hemma i Forum och tvingar därmed fram en sjunde, direkt avgörande match natten till lördag.

– Det är det här man spelar för. Det ska bli fruktansvärt roligt att spela den matchen, säger backveteranen Mattias Öhlund när Sportbladet träffar honom efter 5-4-segern.

Det spelar ingen roll om himlen så förefaller alldeles klarblå – de där blixtarna fortsätter slå ner i Boston Bruins-lägret.

Gästerna från Massachusetts var ju så säkra. De hade skaffat sig övertag i den femte matchen hemma i TD Garden och skulle avsluta den östra konferensfinalen här nere i Florida-värmen i natt, det bara var så.

Vägrade ge sig

Men icke.

Lightning vägrade ge sig – igen. Trots att de tappade 1-0-överläge i första perioden och sånär fick se även 4-2- och 5-3-ledningar ätas upp kämpade de till sig en uddamålsseger.

– Det var krig där ute och det är fruktansvärt skönt att vi vann det, säger Victor Hedman när han efteråt står och kliar sig i sin allt tätare skepparkrans.

Mattias Öhlund håller med, men verkar  inte direkt förvånad över att det lyckas. Och hans profetia från gårdagens Sportbladet om att Lightning alltid spelar som bäst när pressen är som störst slog ju in.

– Ja, så här har det varit hela säsongen. Oavsett om vi vunnit eller förlorat har vi lyckats släppa det på en gång och kommit tillbaka på det sätt som krävts i matchen därpå. Det vittnar om väldigt stark karaktär, säger han.

Powerplay blev skillnaden

Den stora skillnaden i nattens match – lika egendomligt vild som merparten av matcherna i den här serien, på förhand tippad att bli en tillknäppt och målsnål historia – var lagens powerplay.

Bruins gjorde ett mål på fem försök – och Lightning tre på fyra.

– Ja, det var väldigt effektivt ikväll och det är grymt att se att det fungerar så bra. Samtidigt var vår penalty kill lysande också, säger ”Vigge”.

Nu väntar alltså en direkt avgörande Game 7 i TD Garden natten till lördag – och båda Tampa-svenskarna ser fram emot den med stor iver.

– Ja, det är för det här man spelar hockey. Trots att fokus på uppgiften förstås är enorm lyckas man njuta av stunden också, säger Öhlund och Hedman instämmer.

– Det ska bli otroligt roligt. Vi har ju redan spelat en likadan match, i serien mot Pittsburgh, och det var fantastiskt. Jag tror vi kan ha nytta av det.

Skulle de vinna är de klara för Stanley Cup-final – bland annat mot två välbekanta tvillingar. Mattias var ju lagkamrat med bröderna Sedin i åtta säsonger och ”Vigge” bor granne med Daniel hemma i Örnsköldsvik på somrarna.

– Jo, vi känner varandra väldigt väl. Jag vill inte riktigt tänka på det ännu, vi har en match kvar att spela, men givetvis vore det otroligt roligt att få möta dem i en sådan serie, säger Hedman.

ARTIKELN HANDLAR OM