”Vi står inför en infernalisk final”

”Blir det bröderna Sedin eller Victor Hedman som kommer med bucklan till Ö-vik?”

HOCKEY

NEW YORK. Så var de tre – och om bara några timmar är de två.

Efter nära två månader har agnarna sållats från Stanley Cup-vetet och vi står snart inför infernalisk final. Här är de stora snackisarna dagarna innan Den Stora Festen.

Victor Hedman, 20 & Dwayne Roloson, 41.

THE SEDIN SHOW - NU I STANLEY CUP-FINALEN

Världens bästa tvillingar stod för sammanlagt 18 poäng i Vancouvers konferensfinal mot San Jose och Henrik leder nu poängligan. Fortsätter det likadant i finalen – och inget tyder på något annat – är han given Conn Smythe-kandidat. Någon som fortfarande vill hävda att Henke och Danne inte håller för stora matcher?

KYSSEN

Tampas Stevie Downie vill gärna framstå som en tuffing, så han hade nog inte räknat med att det skulle synas men kamerorna lyckades fånga honom precis som han, efter ett gruff framför kassen, försökte ge Bostons Andrew Ference en liten puss. Så gulligt!

KONSTIGASTE MÅL SOM AVGJORT EN KONFERENSFINAL

Vissa San Jose-hajar sitter förmodligen fortfarande och kliar sig i hjässorna: Vad var det som hände? Aldrig tidigare har en konferensfinal i Stanley Cup-slutspelet avgjorts på ett så konstigt sätt som när Kevin Bieksa, efter att den studsat i en skarv i plexiglaset, fjösade in sudden death-pucken efter två övertidsperioder i tisdags. Frågan är vad som hänt om domarna missuppfattat situationen och dömt bort målet. Canucks hade inte bara inlett segerfest på isen; de ansvariga i Rogers Arena hade hunnit vräka konfetti över isen också ...

BOSTONS USLA POWERPLAY

Ta ”Waterworld”, ta Oasis tredje album, ta Laban Arnesson, ta vilka klassiska fiaskon ni vill. Inget har varit sämre än Boston Bruins slutspel i det här slutspelet.

EN STAD I HYSTERI

Det har varit konstant karneval i Vancouver ända sedan Canucks slog ut spöket Chicago i första slutspelsomgången i april. Nu, när stan får se sin första final på 17 år, hotar fullständig kalabalik. ”Om man inte bor här går det nog inte att föreställa sig hur stort det här är i Vancouver”, konstaterade Daniel Sedin häromdagen. Bara det inte blir som 1994. Då utbröt regelrätta upplopp när laget förlorade.

BIG JOE THORNTON SPELAR MED SÖNDERTRASAD AXEL

Man kan inte spela hockeymatcher två dagar efter att ens axel gått ur led. Thornton – som just avslutat karriärens hittills bästa slutspel – gjorde det ändå i den ödesdigra femte konferensfinalen i väst. ”Han kom till mig och sa att han spelar och när Joe Thornton säger att han ska spela så gör han det”, som Sharks-coachen Todd McLellan konstaterade efteråt. Tom Wolfe valde fel yrkesgrupp när han skrev ”Rätta virket”. Astronauter är ingenting mot hockeyspelare.

BUCKLAN TILL Ö-VIK

Om Tampa vinner i natt är det redan klart att Stanley Cup-bucklan kommer till Örnsköldsvik i sommar. Frågan är bara i så fall om det är bröderna Sedin eller Victor Hedman som åker på långväga semester när det sker ...

ÖHLUND MOT BÄSTA POLARNA

När det största Piteå fått fram vid sidan av Homer och palten efter elva säsonger i Vancouver flyttade till Tampa hade han aldrig kunnat föreställa sig att han skulle komma att ställa sig mot sitt gamla lag – inkluderande några av hans bästa vänner – i en fucking Stanley Cup-final. Men det är vad som kan ske nu. ”Jag vill inte tänka på det ännu, men jag har polare som påminner mig hela tiden och ja, det vore ju väldigt speciellt”, säger han.

TIM THOMAS

Världens bästa målvakt har varit som ett enda enmans-Carolina under serien mot Tampa. Overkligt bra ena matchen, medioker i nästa. Vilken TT är det som ställer sig i kassen i natt? Det avgör vem bröderna Sedin får försöka göra mål på i finalen.

VICTOR HEDMAN

Han är bara 20 år, men Tampas svenske backstjärna ser ut som han skulle kunna spela fiol i Träd Gräs & Stenar 1975. Ett klassiskt slutspelskägg – på sitt vis. Själv säger han: ”Snyggt? Mja, min tjej tycker det i alla fall”. Det är kärlek det.

FAKTA
ARTIKELN HANDLAR OM