’Större än OS’

Daniel Sedin om hysterin i Vancouver, duellerna med Chara – och varför Stanley Cup betyder mer än Tre Kronor

HOCKEY

NEW YORK. Vancouver brinner alltid för sin hockey.

Men inför Stanley Cup-finalen har rena eldstormen utbrutit.

– Jag har alltid sagt att man ska vara ute och röra sig som vanligt, men nu börjar det bli problematiskt, säger Daniel Sedin med ett skratt till Sportbladet.

Det är sjutton år sedan Vancouver Canucks senast hade chansen att bärga Lord Stanleys mytomspunna pokal och under tiden har viss hunger milt uttryck hunnit ackumuleras.

Ren tungotalshysteri.

– Ja, jag har aldrig sett stan så här. Det är helt fantastiskt, jag tror inte det riktigt går att förstå om man inte är här just nu, säger Daniel Sedin.

Det har gått så långt att Daniel och tvillingbrodern Henrik knappt kan röra sig utomhus längre.

– Jag har alltid sagt att man som spelare här uppe ska vara ute och röra sig och leva så vanligt som det går, men nu börjar det ärligt talat bli lite problematiskt. Det är så oerhört många som kommer fram och vill prata hela tiden, säger han med ett lätt uppgivet skratt.

”Störst någonsin”

Det är dock inte bara fansen som är uppspelta.

Tvillingarna ser själva fram emot finalen med samma iver de ser i ögonen hos knattarna som får deras autografer.

– Ja, det här är såklart de största matcher vi någonsin spelat. Du får säga vad du vill om OS och VM, men en Stanley Cup-final är något helt annat, säger ”Danne”.

– Man jobbar så hårt och så länge för att få vara med om det här, ihop med lagkamrater man träffar praktiskt varje dag, så det blir nånting mycket större. Det ska bli fruktansvärt roligt att komma igång och spela.

Räds inte Chara

Att de förmodligen kommer att få gnugga mot jätten från Trencin, Zdeno Chara, i varenda byte i finalserien är inget som oroar särskilt.

– Det är klart att man har respekt för honom, han är en av ligans allra bästa backar. Men det handlar inte så mycket om skickligheten hos individuella spelare nu. Det handlar om spelsystem och Boston har ett väldigt bra ett, förklarar Daniel.

– Men det har vi också och om vi bara gör vad vi ska, om hela laget är så bra som det kan vara, då vet jag i alla fall att vi kommer att vara med i varje match.

Jobbiga OS-minnen

Då de tillhör olika konferenser möts Vancouver och Boston inte särskilt ofta, men Sedin-bröderna har ändå bra koll på hur det känns att spela mot just

Chara – bland annat sedan Tre Kronors jobbiga kvartsfinal mot Slovakien i OS förra året.

– Ja, han spelade ju i princip hela tiden så han var inne mot oss också. Men det går inte att jämföra en match i OS med det här. Igen, det är inte individuella spelare som avgör det här. Det är lagen, understryker Daniel.

Inte skadar det att ha en hel rusig stad i ryggen heller...

ARTIKELN HANDLAR OM