”Inte vågat drömma...”

Forsbergs tröja #21 hissas upp i Denver: ”Få förunnat att äras”

HOCKEY

I december fick Markus Näslund tröjan hissad i Vancouver.

I oktober hyllas Peter Forsberg på samma sätt i Denver.

– Detta har jag aldrig vågat drömma om, säger Peter Forsberg.

Foto: Foto: AP
COLORADOS KELGRIS Peter Forsberg är omtyckt i Denver – hemstad för Colorado Avalanche. Den 6 oktober hyllas svensken med att tröja nummer 21 hissas upp i taket i hemmaarenan Pepsi Center.

215 svenskar har spelat i NHL.

Men bara två (Thomas Steen och Markus Näslund) har fått sina tröjnummer skyddade, vilket är bland de största erkännandena man kan få i NHL.

Men i höst får en tredje svensk den äran.

”Inget snack om det”

I går kväll meddelade Colorado Avalanche att de i höst, i samband med säsongens första match i Pepsi Center – mot svensklaget Detroit – kommer att hissa upp Peter Forsbergs tröja 21 i taket, och därmed kommer ingen annan spelare i klubben få bära det numret.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Detta har jag aldrig kunnat drömma om, säger Foppa till Sportbladet via ett sms.

– Jättevälförtjänt. Det var egentligen inget snack om det, jag tycker att det var helt rätt, säger Markus Näslund, ”Foppas” mångårige lagkamrat i Modo, Tre Kronor och numera Forsbergs chef i Modo.

Näslund vet mycket väl vad det innebär att få sin tröja i taket.

I december, i ett fullsatt Rogers Arena i Vancouver, fick han stående ovationer och rördes till tårar när hans nummer 19 hissades upp i taket.

– Jag vet inte hur man ska sammanfatta det ... Det är få förunnat att få den äran och just att få sitt nummer förknippat med ett lag så där, det var väldigt stort, säger Markus Näslund.

”Säkert glad och stolt”

Var det en av de största stunderna i din hockeykarriär?

– Ja, på nåt sätt blir det när man blickar tillbaka. Det blir ju ett väldigt starkt minne, man har inte så mycket fokus på det sportsliga och kan ta del av det med familj och vänner. Och inramningen gjorde det till en väldigt speciell dag.

Har du pratat med Peter om det här?

– Nej, jag har inte tagit upp det ännu. Men det är klart att jag ska gratulera honom. Han är säkert både glad och stolt och han har ju bidragit med fantastiskt mycket till den organisationen.

FAKTA

#25, #19 OCH #21 – TRE SVENSKAR HAR TIDIGARE FÅTT TRÖJAN UPPHISSAD I NHL

Thomas Steen

Klubb: Winnipeg Jets.

Tröjnummer: 25.

Kommentar: Spelade i den kanadensiska klubben 1981–95 och gjorde nästan 1 000 matcher för klubben. Sågs av ligans övriga spelare som en av NHL:s mest underskattade spelare.

Markus Näslund

Klubb: Vancouver Canucks.

Tröjnummer: 19.

Kommentar: Trejdades i mars 1996 från Pittsburgh till Vancouver i utbyte mot Alek Stojanov, vilket Canucks nog aldrig har ångrat. Vann lagets poängliga sju raka säsonger, valdes 2003 till ligans bäste av spelarna och var lagets lagkapten 2000–08, då han flyttade till NY Rangers.

Börje Salming

Klubb: Toronto Maple Leafs.

Tröjnummer: 21.

Kommentar: Spelade i Toronto 1973–89 och blev omåttligt populär. Öppnade en dörr för européer i ligan som tidigare var nästan stängd. 1976, då Tre Kronor mötte USA i Toronto, hedrades han med en stående ovation inför matchen. Hans tröjnummer är dock inte pensionerat.

ARTIKELN HANDLAR OM