Svensk husmanskost bakom ”Lidas” succé

HOCKEY

Allt från köttbullar och fisk till bra gener och tur med skador.

En väl omhändertagen kropp ligger bakom Nicklas Lidströms beslut att göra sitt 20:e år i NHL-laget Detroit när den kommande säsongen inleds i oktober.

– Jag vill vara ledaren i laget och en stöttespelare som spelar över 20 minuter i varje match, säger han.

Bostadstomten utanför Västerås har Nicklas Lidström ägt under en längre tid.

Men det är först i sommar som arkitektritningarna ska resultera i huset som han tillsammans med frun Annika och deras fyra barn ska bosätta sig i när NHL-karriären är över.

När det blir inflyttning är däremot mer osäkert.

Bara några dagar innan NHL:s prisgala i Las Vegas satt den numera sjufaldige James Norris-vinnaren i ett möte med Ken Holland, Detroits general manager, och kom överens om ett nytt ettårskontrakt värt 6,2 miljoner dollar, ungefär 40 miljoner svenska kronor.

Beslutet dröjde länge

– Jag funderade fram och tillbaka under säsongen men valde till slut att flytta fram beslutet tills alla våra matcher var över, säger Nicklas Lidström.

– När jag sedan körde igång igen ville jag känna om träningen gick bra – att jag orkade mentalt och att det inte tog emot. Så det tog ganska lång tid för mig att komma fram till ett beslut.

Spelet bakom 41-årigens val är dock aningen mer komplext än en bra och positiv känsla.

Förutom en del bollande samtal med lagkamraten och bilpoolvännen Tomas Holmström, fick Lidströms familj – från den lille sjuåringen Lucas till hustrun Annika – vädra sina åsikter innan signaturen till slut hamnade på en bunt kontraktspapper.

Hemligheten: Svensk mat

Men att det blir ytterligare ett år i NHL handlar ändå mest om en väl omhändertagen kropp – fysiskt och psykiskt – som har levt ett vanligt svenskt inrutat liv på amerikansk mark sedan 1991.

– När jag är hemma handlar väldigt mycket om barnens aktiviteter. Alla fyra spelar hockey och två stycken spelar även fotboll, så det är väldigt mycket att göra vid sidan av. Mycket skjutsande hit och dit. Men det är skönt att komma bort från mitt och få vara med familjen, säger Lidström.

För att hålla kroppen i form har han valt bort den lätta amerikanska lunchen och eventuella kosttillskott för att i stället äta vanlig svensk mat.

– Jag kan fortfarande äta skräpmat, hamburgare och pizza, men jag måste äta bra kvällen före och under själva matchdagen. Sådana stunder måste jag äta rätt och då blir det min frus svenska husmanskost – allt från köttbullar till fisk, säger Lidström.

”Har bra gener”

När säsongen tog slut den 12 maj hade Lidström två helt träningsfria veckor innan han började med lite tennis, löpning och cykling.

Nu – i samband med semestern i Sverige och husbygget utanför Västerås – har försäsongsträningen trappats upp och förberedelserna inför det 20:e året i NHL har intensifierats ytterligare.

– Vet inte om det är någon större hemlighet, men sommarträningen är väldigt viktig och ju längre jag har väntat desto tuffare har det varit att köra igång igen. Samtidigt är jag ganska lättränad – vilket jag tror beror på bra gener, säger Nicklas Lidström.

Anders Wallin/TT