Så görs NHL om

Svenska stjärnorna positiva: ”Så ska det vara i en riktig liga”

Nattens stora nyhet presenterades stort på NHL:s egna hemsida.
HOCKEY

NEW YORK. NHL stöps om.

De 30 lagen delas in i fyra nya konferenser – och alla möter alla både hemma och borta från och med nästa säsong.

I slutspelet görs de första omgångarna upp internt inom respektive konferens.

– Det innebär att vi slipper de långa resorna under inledningsskedet av playoff och det är väldigt positivt, säger Detroits Henrik Zetterberg till Sportbladet.

När Atlanta Thrashers inför den här säsongen flyttade till Winnipeg blev det kaos i NHL.

Ligaledningen hann inte strukturera om de befintliga divisionerna, så nya Jets fick fortsätta i Southeast med Washington, Carolina, Tampa och Florida.

Det var förstås en geografisk kullerbytta som tvingade den nya organisationen i Winnipeg till ett helt orimligt resschema och så kunde det inte fortsätta.

Radikal nyordning

Eftersom så många klubbar krävt att få flytta till nya konferenser och divisioner utgick de flesta dock från att problemet skulle komma att dras i långbänk resten av den pågående säsongen, men  vid ett möte i Pebble Beach i Kalifornien i natt tog NHL:s så kallade Board of Governors ett oväntat snabbt om en radikal nyordning.

Systemet med två konferenser och sex divisioner skrotas helt.

Istället delas lagen, efter geografiska och tidszonrelaterade betingelser,  in i fyra konferenser – två med åtta lag och två med sju.

De kommer att se ut så här:

Konferens A: Anaheim, Calgary, Colorado, Edmonton, LA Kings, Phoenix, San Jose, Vancouver.

Konferens B: Chicago, Columbus, Dallas, Detroit, Minnesota, Nashville, St. Louis och Winnipeg.

Konferens C: Boston, Buffalo, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa och Toronto.

Konferens D: Carolina, New Jersey, NY Islanders, NY Rangers, Philadelphia, Pittsburgh och Washington.

Alla lag i samma konferens kommer att mötas sex gånger – tre hemma och tre borta. Dessutom möter alla varandra hemma och borta en gång – som det ska vara i en riktig liga.

”Slutspelet stora förändringen”

Till slutspel går de fyra första i varje konferens. Ettan möter fyran, tvåan möter trean. Sedan blir det konferenssemi mellan de två vinnarna och därefter väntar regelrätta semifinaler mellan respektive konferens segrare.

– Under grundserien blir skillnaden inte så stor. De lag vi möter ofta i det nuvarande schemat kommer vi att möta ofta även i fortsättningen, säger Henrik Zetterberg när vi når honom på telefon i St. Louis, där Red Wings inväntar tisdagsnattens match mot Blues.

– Den stora förändringen  ju i slutspelet. Vi kommer att slippa de långa resorna ut till västkusten under de första omgångarna och det är väldigt positivt. Några gånger har de där ständiga sextimmarsresorna och tidsomställningarna tagit musten ur oss helt.

”Fansen ska få se alla lag”

Henrik Sedin, lagkapten i det Vancouver som på grund av sin geografiska hemvist tvingats till ständiga långresor över den nordamerikanska kontinenten, håller med.

– Ja, det blir en klar fördel. I förra slutspelet hade vi först sju matcher mot Chicago. Dit är det fyra och en halv timme. Sedan mötte vi Nashville. Det är ännu längre. Sedan fick vi den helt korta tretimmarsresan till San Jose innan vi skulle åka fram och tillbaka över kontinenten mot Boston. Det tar en hel del på krafterna, säger han från julstöket i hemmet uppe i British Columbia.

Båda Henrikarna gillar också det faktum att alla ska möta varandra borta och hemma.

– Ja, det är så det ska vara i en riktig liga. Fansen ska få se alla lag och alla spelare åtminstone gång, säger ”Zäta”.

Sedin instämmer.

– Absolut, så ska en liga spelas. Ifjol mötte vi Boston en enda gång i grundserien. När vi sedan ställdes mot varandra kändes det inte som vi kunde varandra eller ens hade en relation. Det blir betydligt roligare om man hinner mötas några gånger, menar han.

Det finns en risk att Phoenix Coyotes, med alla sina ekonomiska problem, efter den här säsongen flyttar till Quebec, men i så fall blir de bara ett åttonde lag i Konferens C, medan Konferens A då enkom kommer att bestå av sju lag.

ARTIKELN HANDLAR OM