”Har inte spelat ute sedan jag var 10 år”

Henrik Lundqvist inför hajpade Winter Classic

1 av 11 | Foto: Foto: Reuters
Henrik Lundqvist fick känna på utomhusarenan under gårdagens träning.
HOCKEY

DES MOINES. I dag ska Henrik Lundqvist göra något han inte gjort sedan han var tio år.

Spela utomhusmatch.

– Ja, senast var nog på uterinken i Hackås med Järpen. Så det här blir lite annorlunda mot vad man är van vid, säger New York Rangers målvaktsstjärna till Sportbladet inför Winter Classic-bataljen mot Philadelphia Flyers.

Efter flera månaders hajp – och tre veckor av närgången bevakning i HBO:s ”24/7” är det alltså äntligen dags för Winter Classic-matchen.

New York Rangers går strax efter nio i kväll, svensk tid, upp mot Philadelphia Flyers inför 43 000 fans på baseballarenan Citizen’s Bank Park.

”Då var det minus 20”

Så nära elementen har hockeyspelaren Henrik Lundqvist inte varit på närmare 20 år.

– Nej, jag tror inte det hänt sedan jag var tio år och spelade med Järpen på uterinken i Hackås. Då var det 20 grader kallt och vi fick ha filtar på bänken, säger han med ett skratt.

Riktigt så illa blir det sannolikt inte i dag – men omställningen från de varma NHL-arenorna är ändå stor.

– Ja, isen och ljuset och själva inramningen...allt är annorlunda. Man får ta det för vad det är och helt enkelt inse att det inte blir som vanligt. Men det ska givetvis bli väldigt roligt också, säger ”Henke”.

Inga extrakläder

Kallt lär det ändå kunna bli – inte minst för en målvakt som tidvis får stå stilla och vänta medan Carl Hagelin & co är uppe i anfallszonen och röjer.

– Mja, när vi tränade i dag (läs: i går) var det tvärtom väldigt varmt. Men det ska bli kallare och dessutom blåsa i dag och man kände när solen gick ner bakom läktaren att det nog kan bli rätt kyligt, säger Henrik Lundqvist.

– Somliga har fått varmare underställ till matchen, men jag kör på som vanligt. Sedan får vi om jag behöver byta i någon periodpaus.

Efter Winter classic-äventyret blir det vardag igen – och det är inget New York Rangers-spelarna har något emot.

– Nej, det har varit lite mycket under hösten. Först var det Europa-resan i början av säsongen, sedan tv-dokumentären nu den här matchen som varit haussad ända sedan i augusti, säger Lundqvist.

– Det ska bli rätt skönt att få koncentrera sig på bara hockey framöver.