Stjärnduon på läktaren – då uteblev målfesten

Capitals vann heta rivalmötet med 1-0

Foto: AP
HOCKEY

NEW YORK. Såväl Sidney Crosby som Nicklas Bäckström satt på läktaren och båda slagen får, till allmän förvåning, slåss för en slutspelsplats.

Så det var kanske inte så konstigt att den vanligtvis sprakande hatmatchen mellan Washington och Pittsburgh i natt blev en tillknäppt historia som de förstnämnda till sist vann med 1-0.

Det var inte mycket som var sig likt när heta rivalerna Washington och Pittsburgh gick i clinch i Verizon Center i natt.

Till börja med satt alltså två av de allra största stjärnorna på läktaren.

Nicklas Bäckström placerades under gårdagen på ”injured reserve”-listan, vilket dessvärre antyder att den hjärnskakning han ådrog sig när Calgarys Rene Bourque satte en armbåge i ansiktet på honom förra veckan är allvarligare än vad klubbledningen inledningsvis indikerade.

Sidney Crosby lider som bekant också av en hjärnskakning, men har rest med Penguins på den roadtrip som inleddes i Washington, vilket väckte vissa förhoppningar bland fansen.

”Inte i ärheten av att kunna spela”

”Sid” såg dock matchen från pressläktaren.

– Och såvitt jag förstår är han inte ens i närheten av att kunna spela igen, säger backen Brooks Orpik till nhl.com.

En annan underlighet är att både Washington och Pittsburgh – förmodade topplag, som vanligt – är indragna i streckstriden i öst när halva serien spelats. Efter nattens ligger Capitals precis ovanför och Penguins har halkat ner på niondeplats.

Det förklarar antagligen varför nattens match var så mycket mer tillknäppt och tjat än de här mötena brukar vara. Det mål Jason Chimera gjorde i slutet av förstaperioden räckte faktiskt till hemmaseger.

– Men vi tar det vi kan få. Det är så tajt nu att alla segrar är oerhört viktiga, säger Capitals-coachen Dale Hunter till AP.

New Jersey Devils hör till ligans farligaste lag på övertid.

Det visade de i nattens bortamatch mot Edmonton. Den stod 1-1 vid full tid – och bara en dryg minut in i övertidsperioden avgjorde Zach Parise tillställningen.

Johan Hedberg vaktade Devils kasse förtjänstfullt och stoppade sammanlagt 22 skott.

Magnus Pääjärvi var tillbaka i Oilers-tröjan och spelade närmare 14 minuter.

FAKTA

Resultat från nattens matcher:

Edmonton–New Jersey 1–2 e förl (0–0, 0–1, 1–0, 0–1)

Edmonton: Ales Hemsky. Målvakt: Nikolaj Chabibulin 92,0 procent. New Jersey: Ilja Kovaltjuk, Zach Parise. Målvakt: Johan Hedberg 95,7 procent.

Publik: 16839.

Washington–Pittsburgh 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Washington: Jason Chimera. Målvakt: Tomas Vokoun 100 procent. Pittsburgh: Målvakt: Marc–André Fleury 95,2 procent.

Publik: 18506.

ARTIKELN HANDLAR OM