Svensksuccén inför ögonen på Mårts

Förbundskaptenen på plats Madison Square Garden: ”Erik var lysande och Hagelin Rangers bäste forward”

Foto: Pontus Höök
Per Mårts och Johan Garpenlöv i samspråk med Daniel Alfredsson och Erik Karlsson.
HOCKEY

NEW YORK. Erik Karlssons fortsätter väcka beundran.

När Ottawa i natt nollade serieledarna New York Rangers på Madison Garden stod succé-backen för två nya assist – inför ögonen på imponerade förbundskaptenerna Pär Mårts och Johan Garpenlöv.

– Ja, Erik var lysande ikväll. Men även Carl Hagelin gjorde starkt intryck. Han kan ha varit Rangers bäste forward, säger Mårts när Sportbladet möter Tre Kronor-ledningen och de inblandade svenskarna.

I natt avslutade Pär Mårts och Johan Garpenlöv en två veckor långa Nordamerika-resa med ett besök på Madison Square Garden – det första i den världsberömda arenan för Mårts.

Där fick de alltså se överraskningslaget Ottawa betvinga serieledande New York Rangers med 3-0.

– Ottawa spelade bättre försvarsspel och fick lite bättre vändningar på Rangers. Rangers är i mina ögon ett aningen för lite spelande lag. De ser mer ut som ett gäng bufflande, hårt jobbande killar och idag funkade det inte riktigt, säger Mårts när vi träffar honom i korridorerna utanför omklädningsrummen efteråt.

”Var lysande i kväll”

Där hälsar han och ”Garpen” på Erik Karlsson, Daniel Alfredsson och Carl Hagelin – som alla gjorde starkt intryck på de fina gästerna.

– Ja, Erik Karlsson var ju lysande ikväll. Det syns att han lärt sig när man gör vad och när man inte gör det. Han vågar också mycket och hade ju två fina assist, säger Mårts.

– Men även Calle Hagelin var en positiv överraskning. Jag tycker nog kanske att han var bäste forward i Rangers. Det är roligt att se att man kan gå bakvägen och inte nödvändigtvis behöver vara den flashigaste killen från början för att lyckas.

Duon Mårts-Garpenlöv har sett fler potentiella Tre Kronor-förstärkningar imponera under den två veckor långa resan över kontinenten.

Till exempel bröderna Sedin, Alexander Edler Loui Eriksson, Viktor Stålberg och rookien Gabriel Landeskog.

– Det är kul att se svenskarna. De är duktiga och bra utbildade och har kvaliteter som spelarna på den här sidan kanske inte har, säger Mårts.

”Vågar göra saker”

Vad är det de har?

– De är duktiga på att lösa situationer, på att anpassa sig till spelat och på puckbehandling. Många av dem vill ha mer puckkontroll än vad som egentligen är tillåtet här. De vågar göra saker utanför ramarna och det tycker jag är bra.

Även det sociala umgänget med de svenska NHL-proffsen – den kanske viktigaste delen Tre Kronor-ledningens resor  –  har fungerat bra.

– Ja, det funkar väldigt bra med allesamman. Vi anmäler i förväg att vi ska komma och de kommer alltid ut och pratar med oss efteråt. Hinner vi går vi ut och äter middag med killarna också. Det har bara varit positivt, säger Garpenlöv.

Det låter lovande inför ett hemma-VM som börjar en vecka senare än turneringen brukar starta.

Innan dess – i mars – har Mårts och Garpenlöv dessutom hunnit göra ännu en resa i västerled.