Johansson: Man kan gå rakryggad som svensk i dag

...men ett par skulle behöva byta lag

HOCKEY

Nedräkningen till trejd-deadline har börjat.

Mycket tyder på att det blir ett dramatiskt race med spektakulära affärer, där flera stjärnor byter adress.

Att det kan hända grejer fick vi en första indikation på redan i veckan, då Montreals Michael Cammalleri bytte plats med Calgarys Rene Bourque.

Det här blir något av en nystart då ingen av dem kommit till sin rätt i sina tidigare klubbar.

Det finns väldigt mycket som spelar in för att en spelare ska göra succé eller fiasko.

Miljömässigt är spelare ofta rätt anpassningsbara, det spelar ingen roll om han spelar i staden Calgary eller Montreal.

Däremot måste du ha en tränare som inser vad du är för typ av spelare, som sätter dig i rätt position för att göra rätt saker. Du måste helt enkelt få rätt roll. Det går inte att räkna med att en kille som gör tio mål plötsligt ska göra 25.

En spelare jag tror skulle må bra av en trejd är Jhonas Enroth. Enroth är nummer två i Buffalo bakom Ryan Miller, men skulle kunna vara nummer ett någon annanstans. Varför inte i Philadelphia Flyers som jag tycker har tveksamt målvaktsspel?

I dagsläget riskerar Enroth att hamna i samma fack som Johan Hedberg, som också kunnat vara etta om han hamnat i rätt lag.

Erik Karlsson älskas för sin offensiv

27 februari är det deadline, och har det redan börjat röra på sig är det lätt att det blir en kedjeeffekt. Flera av bottenlagen har skickliga spelare som de skulle kunna använda för att bygga nytt. Anaheim har till exempel en ruggig förstakedja. Calgary har Jarome Iginla. Skulle de halka efter är han intressant för många lag. Hur tänker Carolina kring Eric Staal? Tampas Martin St Louis kan hjälpa lag. För att inte tala om Columbus Rick Nash.

Mycket hänger som sagt på tränarens syn på spelarens kvaliteter.

Det finns till exempel de som älskar Ottawas back Erik Karlsson för att han är offensiv, men det finns dem som inte skulle vilja ta i honom med tång för att han är lite suspekt defensivt.

Att Karlsson är omåttligt uppskattad och populär fick vi ett kvitto på när han fick flest röster av alla All Star-spelare. Men vi ska även komma ihåg att All Star-matchen spelas i Ottawa, och därför röstar fansen där otroligt mycket på sina egna, däribland Daniel Alfredsson.

Larsson och Landeskog i rookielaget

Förutom Karlsson och Alfredsson fick Sverige med ytterligare fyra representanter. Och det kunde faktiskt varit ännu fler om Nicklas Lidström inte tackat nej och Nicklas Bäckström inte haft hjärnskakning. Colorados Gabriel Landeskog som tillsammans med Adam Larsson kom med i rookielaget knackar till och med på porten till det riktiga laget.

Man kan gå rakryggad som svensk i dag.

FAKTA

Calles 3 stjärnor:

Henrik Sedin, Vancouver

Etta i poäng- och assistligan.

Daniel Sedin, Vancouver

 Bär fram Vancouver som ligger etta tack vare bröderna.

Erik Karlsson, Ottawa

 Tvåa i assistligan och fick flest röster till All Star-matchen.

Helgens NHL PÅ VIASAT: I kväll: Chicago–Detroit 18.30 Viasat Hockey, Colorado–Dallas 21.00 Viasat Hockey,  New Jersey–Winnipeg 21.00 Viasat Sport, NY Rangers–Toronto, 01.00 Viasat Xtra NHL 1, Ottawa–Montreal 01.00 Viasat Hockey, Buffalo–NY Islanders 01.00 Viasat Xtra NHL 2,  Boston–Carolina 01.00 Viasat Xtra NHL 3, San Jose–Columbus 01.00 Viasat Xtra NHL 4, Minnesota–St Louis 02.00 Viasat Sport, Philadelphia–Nashville 02.00 Viasat Xtra NHL 5,  Los Angeles–Calgary 04.00,Viasat Hockey Söndag 15 januari: Pittsburgh–Tampa Bay 19.00, Viasat Hockey, Carolina–Washington 23.00 Viasat Hockey NY Rangers–Montreal 01.00 Viasat Xtra NHL 1, San Jose–Chicago 01.00 Viasat Sport,  Los Angeles–Edmonton 02.00 Viasat Xtra NHL 2, Anaheim–Vancouver 03.00, Viasat Hockey.