Johansson: De har draftat bäst de senaste åren

Scouterna är ovärderliga – för alla lag

1 av 2
Malkin och Ovechkin draftades när Calle Johansson var scout.
HOCKEY

Carl Hagelin gör stor succé i New York Rangers. Bakom svenskens succé ligger ett enormt scoutarbete.

För i jakten på de bästa fynden måste organisationernas scouter alltid vara redo.

I dagsläget skiljer det bara ett dussin poäng mellan lag 1–10 i östra konferensen, respektive lag 1–12 i den västra. Detta är givetvis frukten av lönetaket som har jämnat ut ligan. Det finns inte längre lag som kan lägga beslag på de dyraste och bästa spelarna.

I jakten på unga och skickliga rollspelare, som kan göra jobbet för mindre summor, har scoutens roll blivit ovärderlig.

Förr kunde en scoutingrapport lyda: ”Spelaren kan åka skridskor och skjuta bra, han skulle ni behöva”. Till att i dag gradera hur bra spelaren åker i sidled med mycket mera.

En bra scout får inte vara rädd för att säga vad han tycker, och kunna stå för det. Därför måste han ha sett killen tillräckligt mycket.

200 matcher per år

Jag har varit scout åt Washington, men det blev bara ett år. Det är inte lätt att göra familjen lycklig när man måste titta på hockey cirka fem dagar i veckan. Så antingen måste du ha en fruktansvärt förstående fru, eller barn som flyttat hemifrån, eller inga alls.

I dag tittar en scout på drygt 200 matcher om året, lägg därtill resor, skriva rapporter, träffa spelare, medverka på möten i Nordamerika...

NHL har järnkoll på den svenska marknaden, det finns åtminstone en svensk scout per NHL-lag. Jag vågar säga att det finns rapporter på samtliga spelare som nosar på landslag och Tv-pucken.

Lagen har i regel en scout i vardera Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien, och de ska helst ha koll på varandras länder för att kunna bidra med olika uppfattningar. När draften närmar sig sätter de, och övriga scouter på amatörsidan, samman rankinglistor med 120 spelare.

Sedan är det chefsscouten och general managerns jobb att sätta samman en slutlig lista.

Spännande svenskar

Under mitt scoutår fick vi välja först av samtliga lag. Det var året Alex Ovechkin och Evgeni Malkin draftades. Det var ju inte så svårt att hitta dem...

I stället gäller det att hitta plats 98 eller 110, de som har potential. Vad har killen för karaktär? Hur ser hans familjesituation ut? Det är ett jäkla jobb.

De som draftat bäst de senaste åren är på rak arm Detroit, Washington, Pittsburgh, Chicago, St Louis och Edmonton, som trots att de ligger illa till, har ett intressant lag på gång med spännande svenskar.

Kris Letang är tillbaka i Pittsburgh, efter att ha missat 21 matcher. En oerhört viktig kugge för Penguins som nu vunnit fyra matcher i följd.

Vad händer i Buffalo? De har nu förlorat elva bortamatcher i följd. Lindy Ruff gör sitt 13:e år som coach, blir det även hans sista? Sabres är ett lag att hålla ögonen på inför trejding-deadline.

Buffalos olycka kan paradoxalt vara Jhonas Enroths lycka. Om Buffalo väljer att trejda sin målvaktsstjärna Ryan Miller öppnar det dörren för svensken.

Söndagens NHL PÅ VIASAT: Boston–Philadelphia 21.00 Viasat Sport, Washington–Pittsburgh 21.00 Viasat Hockey, Colorado–Anaheim 02.00 Viasat Hockey.

FAKTA

Calles 3 stjärnor:

Evgeni Malkin

Pittsburg Penguins

Dominerar just nu NHL med 31 poäng på 19 matcher.

Carl Hagelin

New York Rangers

 Gör precis det han är tillsagd att göra, och lite till. Dominerar inte, men är i stort sett felfri.

Ottawa Senators

 Åtta vinster på de senaste tio matcherna. Av ett lag som få trodde skulle vara i närheten av slutspel. Daniel Alfredsson utsedd till kapten i All Star-laget.

Stjärnfallet

Buffalo Sabres

 Vad händer? Det är den stora snackisen i NHL. Har man trillat ned i ett svart hål utan botten?

ARTIKELN HANDLAR OM