Störst av alla

I kväll meddelar Nicklas Lidström, 42, att den 20 år långa NHL-karriären är över: ”En av de bästa någonsin”

1 av 21 | Foto: BILDBYRÅN
Nicklas Lidström i början av sin sagolika karriär - i Västerås 1988.
HOCKEY

En av svensk idrotts största karriärer tar slut i kväll.

Nicklas Lidström väntas ta farväl av ishockeyn under en presskonferens i Detroit.

– Han har förtjänat att få meddela sitt beslut själv, säger Detroit Red Wings general manager Ken Holland.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
FULLT PRISSKÅP Nicklas Lidströms karriär är fylld av segrar och utmärkelser. Bland annat har det blivit fyra Stanley Cup-segrar.

Klockan närmade sig midnatt den 20 april när Detroits tränare Mike Babcock intog presspodiet i Bridgestone Arena i Nashville. Besvikelsen var påtaglig efter att Predators slagit ut Babcocks Red Wings med 4–1 i matcher i Stanley Cup-slutspelets första omgång. Men när Nicklas Lidströms vara eller inte vara nästa säsong kom på tal sken kanadensaren upp.

Presskonferens kl. 17

– Jag vet inte vad som skulle kunna vara roligare än att spela hockey på högsta nivån för ett bra lag. Och jag känner Nicklas fru, hon vill inte ha honom hemma hela tiden, sa Babcock och skrattade, men blev snabbt allvarlig igen:

– Nicklas kommer att lägga av när han tycker att han inte är nog bra längre. Men jag tycker han har varit en jäkligt bra spelare den här säsongen. Han är för bra för att lägga av.

En månad senare tycks Nicklas Lidström, 42, ha kommit fram till en annan slutsats än Mike Babcock.

Klockan 17 i dag (svensk tid) håller Lidström en presskonferens vid Joe Louis Arena – som varit hans andra hem sedan 1991 – tillsammans med Detroits general manager Ken Holland.

Enligt uppgifter till flera nordamerikanska medier kommer Nicklas Lidström då att annonsera sitt avsked till ishockeyn.

– Vi pratades vid i tisdags, men inte så mycket om ishockey. Han sa att han skulle ha ett möte med Detroit men inget mer än så. När säsongen var över sa Nicklas att han skulle bestämma sig senare i sommar, men vi har inte velat pressa honom på ett besked, säger Nicklas Lidströms pappa Jan-Erik till Sportbladet.

Hyllades på twitter

Efter 20 NHL-säsonger för samma klubb – där försvarsjätten noterades för 1 142 poäng på 1 564 matcher – är det få av ”Lidas” lagkamrater som ens velat tänka tanken på ett Detroit Red Wings utan sin svenske kapten.

När Sportbladet träffade Detroits målvakt Jimmy Howard, 28, i Helsingfors under ishockey-VM talade amerikanen bland annat om hur gärna han såg Nicklas Lidström fortsätta spela ett år till.

– Jag hoppas verkligen det. Han är en av de bästa, om inte den bästa spelaren någonsin och jag skulle välkomna honom tillbaka med öppna armar, sa Howard.

Under gårdagskvällen var det fler av Lidströms NHL-kollegor som stämde in hyllningskören.

– Inte många spelare kan lägga av när de fortfarande hör till de bästa i världen, skrev San Jose Sharks Logan Couture, 23, på sin twitter.

Phoenix Coyotes tuffing Paul Bissonnette, 27, var mer målande i sin beskrivning.

– Att Lidström lägger av är det värsta som hänt Detroit sen bilindustrin kollapsade.