”När vi mötte honom tänkte jag bara wow”

Devils-svenskarna hyllar
nypensionerade Lidström

1 av 21 | Foto: BILDBYRÅN
Nicklas Lidström i början av sin sagolika karriär - i Västerås 1988.
HOCKEY

NEW YORK. Nicklas Lidström är det stora samtalsämnet även under Stanley Cup-finalen.

När några av New Jersey Devils svenskar sätter sig på intervjupodiet i The Rock i Newark för presskonferens handlar nästan alla frågor om den nypensionerade legendaren.

– När vi mötte dem stod jag och tittade på honom under uppvärmningen och bara tänkte ”wow”, säger unge rookien Adam Larsson.

Det brukar handla om drömmen om bucklor, forechecking-strategier och matchhjältar som Anze Kopitar under finalcirkusen i Stanley Cup.

Men under torsdagen stjäl Nicklas Lidström showen i Newark – där Devils och Kings går och väntar på match 2 på lördag – med sitt beslut om pensionering.

När Devils-svenskarna Johan Hedberg, Henrik Tallinder och Adam Larsson intar intervjupodiet efter lagets träning handlar nästan alla frågor om hur de ser på sin legendariske landsman.

– Det är en ledsam dag, om än kanske väntad. Han är antagligen den bäste svensk som någonsin spelat hockey, säger Hedberg och fortsätter:

”En utmärkt person”

– Jag är verkligen hedrad över att ha fått spela med honom i landslaget några gånger. Han är en utmärkt person och får kanske inte riktigt den respekt han förtjänar hemma i Sverige, förmodligen för att han är så lågmäld och därför hamnar lite i skuggan av profilstarkare personligheter.

Henrik Tallinder är lika vördnadsfull i sina kommentarer.

– ”Lidas” är en ikon. Vem ser inte upp till honom? Alla vill vara som honom och spela som honom, säger han.

Ja, Adam Larsson till exempel. Den 19-årige rookien har Lidström som idol och blev direkt tagen när han såg honom under Devils bortamatch mot Detroit i början av april i år.

– Jag spelade inte den matchen, men var med på värmningen och då stod då bara och tittade på honom och tänkte ”wow”, säger han.

– Jag tror alla unga spelare i Sverige ser upp till honom och vill vara som honom och när jag en dag ser tillbaka på min karriär hoppas jag kunna se tillbaka på något lika bra.