Forsberg: Lidström var snabbare baklänges än vad jag var framlänges

1 av 21 | Foto: BILDBYRÅN
Nicklas Lidström i början av sin sagolika karriär - i Västerås 1988.
HOCKEY

I dag plingade Nicklas Lidströms telefon.

En annan av tidernas största hockeyspelare ville gratulera till en strålande karriär. Strålande och lätt irriterande.

– Han åker snabbare baklänges än jag någonsin gjorde framlänges. Han plockade ner varenda flipp-pass man försökte slå, säger Peter Forsberg.

Foto: BILDBYRÅN
Peter Forsberg.

När Peter Forsberg kom till NHL 1994 hade Nicklas Lidström redan härjat där i tre säsonger. När "Foppa" lämnade Nordamerika 2008 var "Lidas" kvar fyra säsonger till.

Ändå sörjer Forsberg att Lidström nu slutar. Under torsdagen gratulerade han sin förre landslagskollega via sms.

– Han brukar ta någon vecka efter säsongen för att tvista och fundera. Nu är det tråkigt att han lägger av. Det vore kul att se honom något år till, men han slutar medan han fortfarande är otroligt bra, säger Forsberg.

”Man var irriterad”

Vad gjorde Lidström till en stor spelare?

– Han har många kvaliteter, inte bara det fysiska. Han läser spelet bra. Och skridskoåkningen: han åker snabbare baklänges än jag någonsin gjorde framlänges. Han plockade ner varenda flipp-pass man försökte slå. Han stod rätt. Hade ett fantastiskt skott. Han...

... låter som en besvärlig motståndare?

– Ja, man var irriterad. Man tyckte att man kunde slå passet, men han plockade ner det. Och han backar aldrig hem i förtid, eftersom han visste att han inte blir frånåkt baklänges.

Kan du sortera ut ett minne från hans karriär?

– Målet som avgör OS 2006. Jag står där framme och försöka styra in den, men jag hann inte ens flytta klubban. Inte konstigt att målvakten inte heller hann.

– Och så har han förstört många gånger för mig också, men det ska vi inte gå in på.

Jo, det ska vi. Berätta!

– Nej. Men jag slog en tunnel på honom en gång. Det var kanske nittisex.

”En av de bästa någonsin”

Hur rangordnar du våra största 70-talister, alltså du, Sundin och Lidström?

– Det är svårt att jämföra forwards och backar. Vi alla tre hade olika spelsätt. Men Lidström har spelat 19 år därborta. Han är inte så utmärkande i Sverige och har inte fått rubrikerna, men har smugit med och varit bästa back varje år.

Varför är han inte ännu större i Sverige?

– Jag vet inte. Han är en ödmjuk kille som aldrig ställer sig själv i centrum. Han smyger med. Han har varit med ett antal VM och vunnit OS, men är lite mer tillbakadragen och trivs med att vara det.

Hur stor är han i Nordamerika?

– Jag har mött honom i Detroit, där han är otroligt stor. I NHL har han varit bästa back sju gånger, så han är en av de bästa backar som någonsin har spelat.

ARTIKELN HANDLAR OM