”Jag ska göra allt för att ta en plats”

18-åriga backlöftet Jonas Brodin om övertända konkurrenter, beslutet att hoppa av gymnasiet – och pojkrummets enda affisch

Foto: BILDBYRÅN
Brodin har redan testats på hög nivå – han spelade 17 minuter per match i VM.
HOCKEY

Jonas Brodin gör precis som fågelungar. Lämnar boet och flyger över Atlanten.

Ingen vet om vingarna bär och det gäller att slåss för att överleva.

Slåss för att ta en plats i NHL-laget Minnesota Wild.

– Det kan alltid bli lite övertänt bland spelarna, säger 18-åringen.

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
redo – ett år senare Den 24 juni 2011 blev drömmen sann för Jonas Brodin. Minnesota Wild valde honom med tiondevalet i NHL-draften. Ett år senare är 18-åringen redo att lämna elitserien och Färjestad för att ta en plats i NHL.

Jonas Brodin har precis avklarat ännu ett träningspass med Färjestad. Varje vecka blir det runt tio stycken. Hans målsättning är klar – slå sig in i NHL, alla hockeyspelares dröm. Och han är en bit på vägen. Snart är det dags för campen och han får möjlighet att ta en plats i Minnesotas trupp. Ett stort steg för en 18-åring vars hockeykarriär började i lilla Nor IK.

Vid familjehemmet utanför Karlstad ligger en uterink. Jonas och brorsan Christopher var där varje dag på vintern och spelade som vilka smågrabbar som helst. Om det snöade eller inte spelade ingen roll, det var bara kul med kompisar.

– Först när jag var 13 år började jag satsa på ishockeyn på allvar. Innan dess spelade jag också fotboll. Hockeyn har alltid varit roligare och då blev det så. Sen att jag just blev back kommer nog från att min brorsa alltid varit det, säger Jonas.

Lidström är förebilden

I pojkrummet hängde en enda affisch, av den ryska hockeyspelaren Pavel Bure. En forward med raketkvaliteter mot mål under 1990-talet. Med andra ord – Jonas raka motsats som en defensiv back.

– Helt ärligt har jag ingen aning om varför men förmodligen följde affischen med en hockeytidning och sen satte jag upp den. Bure är inte min förebild. Det är Nicklas Lidström.

Jonas har alltid haft bra skridskoteknik. Det är det han har tränat mest på, både på gott och ont.

– Jag glömde bort skottdelen och även styrkan. Det är det jag jobbar mest med nu och som Minnesota saknar hos mig.
 

Brodin slog sig in i Färjestads A-lag redan som 15-åring. Med alla matcher och träningar föll det sig naturligt att han hoppade av efter första året på gymnasiet. Tiden räckte inte till.

– Det funkade inte. Jag tog snacket med mamma och pappa och sedan blev det så.

Ett beslut som han nu, tre år senare, inte behöver ångra. 18-åringen blev draftad som tionde spelare förra året av Minnesota och har denna säsong hållit ångan uppe. Försvarstalangen gjorde det bra i Färjestad, tog JVM-guld och fick dessutom spela med Tre Kronor under VM.

– Det har känts bättre för varje match och jag har tagit steg framåt i vinter. Själva träningen är precis som förr men jag har lagt extra energi på saker som måste förbättras. Det har gett resultat, säger han.

Skjuter ifrån sig berömmet

Jonas drivs av att alltid bli bättre, för varje dag ska han bli lite bättre. Målet är att nå NHL och bli en etablerad och stabil spelare där. Av den anledningen trycker han undan beröm även om det är kul att höra, han är inte nöjd än. Nu är backen närmare målet än någonsin tidigare. Efter ett övervägande kom beslutet att våga prova lyckan på andra sidan Atlanten

– Jag funderade mycket efter VM och det kändes rätt att åka till Minnesota. Jag lät magkänslan styra helt.
 

I mitten av september är det dags för campen. Jonas har inte börjat packa än men det är en lång flytt så han tänker vara ute i god tid. Det viktigaste han tar med sig är mobilen och datorn. Han vill kunna hålla bra kontrakt med familjen och kompisarna. Mamma och pappa ska kanske också följa med de första veckorna i Minnesota.

– Vi står varandra nära och träffas ganska ofta så jag kommer att sakna dem, säger Jonas.

Vad vet du om Minnesota?

– Jag har varit där två gånger och vet att det finns två städer, över 10 000 sjöar och många svenskar där. En bra hockeystad. Har fått det berättat för mig även om det kanske låter som jag har googlat.

Alla drömmer om NHL, varför har du kommit så långt?

– Jag har fått en bra chans och det beror på att jag har haft bra tränare genom åren och själv tränat mycket.

Vad är du mest nervös över?

– Har inte hunnit bli nervös än, men det lär väl komma. Samtidigt ska det bara bli kul.

Hur ser du på dina chanser att knipa en plats i truppen?

– Jag ska göra allt jag kan för att ta en plats. Det gäller att försöka slå sig in och det är klart att det kan bli lite övertänt bland spelarna på campen. Men jag är inte en person som håller på med sånt. Jag fokuserar bara på mig själv.

Hur resonerar du om du inte tar en plats?

– Jag har inte tänkt så långt. Det finns möjligheter att komma hem igen eller AHL men det är inte aktuellt förrän det drar ihop sig.

FAKTA

SVENSKA TONÅRSSTJÄRNOR I AMERIKANSKA NHL-KLUBBAR

Gabriel Landeskog, 19, Colorado Avalanche

Lämnade Sverige och Djurgården 2009, 16 år gammal. Efter två säsonger i OHL-klubben Kitchener Rangers (andra året var han lagkapten) draftades han som nummer två totalt av Colorado Avalanche. Han tog en plats direkt och blev den gångna säsongen en publikfavorit i Denver. Landeskog gjorde 52 poäng (20+52) och belönades med Calder Trophy (årets rookie i NHL).
 

Adam Larsson, 19, New Jersey Devils

Efter två säsonger med Skellefteå AIK i elitserien och två raka JVM-turneringar draftade Devils den 91 kilo tunge backen i förstarundan 2011, som nummer fyra totalt. Larsson stack över direkt, spelade 65 grundseriematcher och fick även en del förtroende i powerplay. Men i slutspelet blev det bara fem matcher. I stället fick han följa lagets väg mot finalen från läktaren.
 

Oliver Ekman Larsson, 20, Phoenix Coyotes

Draftades som sexa av Phoenix 2009 och lämnade Leksand 2010. Första säsongen spelade han 48 matcher i NHL och 15 i AHL. Till den gångna säsongen tog han ytterligare ett kliv i utvecklingen och var en starkt bidragande orsak till Coyotes fina säsong. Larsson spelade alla 82 grundspelsmatcher och i slutspelet snittade han mest istid av alla spelare i laget (25,46 min).

ARTIKELN HANDLAR OM