10 hetaste spelarna på free agent-marknaden

Sportbladet listar stjärnorna
som kan byta klubb – i dag

Foto: SCANPIX
HOCKEY

Klockan 18.00 i kväll smäller det.

Då är det fritt fram för alla kontraktslösa spelare att hitta nya arbetsgivare – och årets free agent-marknad innehåller, som vanligt, ett flertal tunga namn.

Här listar Sportbladets Jonathan Ekeliw de tio hetaste spelarna som kan byta klubb i sommar.

1. Ryan Suter, b, 27 – Nashville Predators

Har stått i skuggan av Norris Trophy-nominerade Shea Weber i Nashville, men tillhör ändå NHL:s absoluta toppskikt bland backar och kan själv mycket väl blanda sig i Norris Trophy-kampen i en ny omgivning. Vill bli försteback och kommer att bli försteback i det lag som värvar honom, vilket många vill göra.

2. Zach Parise, f, 27 – New Jersey Devils

Den hetaste forwarden på marknaden. Devils-kaptenen har spelat i New Jersey under hela sin NHL-karriär, men är nu öppen för att testa någonting nytt. Har gjort över 30 mål fem säsonger i rad och är en skarpskytt av rang.

3. Shane Doan, f, 35 – Phoenix Coyotes

Har varit Phoenix Coyotes lagkapten i snart ett decennium och är väl rotad i Arizona-öknen. Men den ovissa ägarsituationen i Phoenix gör att Doan har börjat överväga en flytt – och det lär inte finnas brist på intressenter. 35-åringen erbjuder rutin i överflöd och är kanske sin generations bästa powerforward.

4. Aleksandr Siomin, f, 28 – Washinton Capitals

Får inte plats under Washingtons lönetak och blir, så klart, ett hett villebråd för många klubbar. Många ställer sig dock tveksamma till hans attityd och jämnheten i poängproduktionen lämnar mer att önska – men det är ingen tvekan om att Siomin (eller Semin om ni så vill) är en klassforward.

5. Matt Carle, b, 27 – Philadelphia Flyers

Många lag är på jakt efter offensiva backar och därför är det ingen högoddsare att Matt Carle försvinner från marknaden illa kvickt. 27-åringen har varit en stabil pjäs i Philadelphia de senaste åren, men det ska nämnas att han ofta blivit hopparad med legendarer som Chris Pronger och Kimmo Timonen – vilket vissa menar har fått honom att se bättre ut än vad han egentligen är.

6. Jaromir Jagr, f, 40 – Phildalphia Flyers

40-årige Jagr är still going strong och gjorde en stark comebacksäsong i NHL efter tre år i KHL. Svek sitt Pittsburgh för ärkerivalen Philadelphia förra sommaren – nu är han på väg bort igen och vill testa en ny klubb.

7. Jason Garrison, b, 27 – Florida Panthers

Som 27-åring slog han sig på allvar in i NHL den gångna säsongen – och bombade in 16 mål från sin backplats. Jason Garrisons praktbössa är ett vasst vapen i powerplay och många klubbar ryktas vara intresserade av att knyta tills denne ”late bloomer”.

8. Ray Whitney, f, 40 – Phoenix Coyotes

Whitney blir nästan bara bättre och bättre med åren. Snittade närmare en pinne per match den gångna säsongen och var med det överlägsen poängligavinnare i Phoenix, som skrällde sig hela vägen till final i den västra konferensen. Bländande spelsinne och skridskoåkning.

9. Pierre-Alexandre Parenteau, f, 29 – New York Islanders

En annan ”late bloomer”. Har varit en av få ljuspunkter i Islanders de senaste säsongerna och var med i toppen av assistligan i vintras. Fortfarande lite av en doldis, men många lag kommer med all säkerhet att höra sig för om franskkanadensaren.

10. Martin Brodeur, mv, 40 – New Jersey Devils

Målvaktslegendaren har vaktat Devils kasse sedan 1993 och det finns ju egentligen inte på kartan att han skulle lämna New Jersey. Men Brodeur, som sånär förde laget till en ny Stanley Cup-titel, har fortfarande inte skrivit på något nytt kontrakt och öppnar för en flytt i sommar. Det är knappast en tillfällighet att han nyligen anlitade stjärnagenten Pat Brisson...

Svenskar som blir free agensts i dag:

Fabian Brunnström, f, 27 – Detroit Red Wings

Jonas Gustavsson, mv, 27 – Winnipeg Jets

Johan Hedberg, mv, 39 – New Jersey Devils

Tomas Holmström, f, 39 – Detroit Red Wings

Kristian Huselius, f, 33 – Columbus Blue Jackets

Mikael Samuelsson, f, 35 – Florida Panthers

Fotnot: Bara så kallade unrestricted free agents är listade.