”Om han suger k** får han stryk”

NHL-busens attack mot homosexuella spelare

Foto: AP
New Jersey Devils forwardsbuse Cam Janssen (t.h.)
HOCKEY

New Jerseys Cam Janssen, 28, har hamnat i rejält blåsväder.

I ett radioprogram uttryckte sig NHL-busen nedsättande om homosexuella.

– Om han suger k** får han stryk, sa Janssen – ett uttalande som väckt starka reaktioner.

Cam Janssen är en av NHL:s stora retstickor. Bland annat har han hotat Vezina Trophy-vinnaren Henrik Lundqvist.

Han är inte direkt någon av ligans mest spelskickliga spelare utan slåss, sitter i utvisningsbåset – och snackar.

I en podcastsändning på internet, ”Thom and Jeff show” gjorde han just det, snackade, och kastade ur sig en rad kontroversiella uttalanden.

Bland annat fick han frågan om hans roll i ligan.

– Du vill vara läskig. Du vill se rädslan av den jävla Gud i folks ögon. Och inte bara ”åh, jag ska ge dig stryk”, utan ”Nej, jag ska fånga dig med ditt jävla huvud nere och göra dig illa för jag vet hur man slår”.

”Har du pucken med huvudet nere får du en smäll”

Den här säsongen var den första i Cam Janssens seniorkarriär som han hade färre än 100 utvisningsminuter (75). Han är milt sagt en buse och är lika milt sagt ärlig när han pratar om sitt sätt att spela.

– Om någon kille börjar kvittra när jag åker förbi båset bestämmer jag att jag ska skada någon i hans jävla lag. Vem som än har pucken med sitt jävla huvud nere kommer jag fan skada. De som kommer in i nästa byte kommer bara göra sig av med pucken för de vet att jag kommer. Du kan ducka för en fajt, men när du har pucken kommer du få en smäll.

”Som de feta brudarna du ångrar att du kn****de”

Men Janssens verbala ”uppvisning” var långt ifrån över. Hans New Jersey förlorade Stanley Cup-finalen mot Los Angeles Kings och forwarden förklarade i radioprogrammet hur det kändes.

– Kings är som de där feta brudarna du ångrar att du kn****de. Jag har varit där, och jag har gjort det. Det är en bra erfarenhet att se vad som krävs, men att förlora på det sättet... helvete, det är en glädjedödare.

”Om han suger k** får han stryk”

Sedan kom de in på ämnet privatliv och skitsnack på isen. Janssen menade att spelarna mycket väl känner till varandras fritid.

– Så om en spelare suger k** fyra veckor innan matchen så vet ni om det, frågade en av programledarna.

– Haha, om en spelare suger k** kommer han få stryk, svarade Janssen, skrattade gott och klappade handflatan i bordet.

”Emot hans försök till humor”

Uttalanden fördöms nu av organisationen You Can Play. Det är en organisation som tagit ställning mot homofobi och har NHL-stjärnor som Zdeno Chara och Ryan Kesler på medlemslistan.

– För You Can Play-teamets talan kan vi säga att vi är medvetna om Cams intervju och sätter oss emot hans språkval och försök till humor, skriver de på twitter.

Oavsett vad för åtgärder som kommer vidtas mot Jansen efter uttalandena, så kommer You Can Play att prata med honom.

– Vi ska försöka nå ut till Cam och Devils de kommande dagarna för att få en chans att utbilda Cam i vad vi gör. Sista tanke: Om spelare inte använde det här språket skulle vi inte finnas. Ändra kulturen är en seg process och kräver tålamod.

ARTIKELN HANDLAR OM