Hittar formen – i Stockholm

Högsommar – då sliter NHL-stjärnorna i gymmet

Foto: MAGNUS SANDBERG
Fokus på benstyrka Niklas Kronwall och Patric Hörnqvist tränar tillsammans i Stockholm under sommaren.
HOCKEY

Sommarträningen är NHL-spelarnas enda chans att bygga upp kroppen.

Den grunden räddade Niklas Kronwalls senaste säsong.

– Det var första gången på väldigt länge som jag spelade alla matcher och var skadefri, säger han till Sportbladet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Kronwall och Hörnqvist

NHL-säsongen är fortfarande långt borta och precis som många andra spelare har Patric Hörnqvist och Niklas Kronwall valt att åka hem till Sverige över sommaren. Båda är bosatta i Stockholm och spenderar flera timmar tillsammans på gymmet.

– Jag tränar fem pass i veckan på 90 minuter vardera och sen är jag ledig på helgerna, säger Hörnqvist och får medhåll från Kronwall.

Visst kan man se det som att de har semester här hemma men riktigt så enkelt är det inte.

– Vi har inga tider att passa men det är träning under eget ansvar så det är ingen semester även om folk tror det, säger Hörnqvist.

Viktigaste träningen

Fokus på sommaren ligger mycket på benstyrkan och att få upp explosiviteten. Något som båda tycker att de saknar. Hörnqvist har till och med tagit hjälp av en finsk skridskotränare.

– Jag behöver bli snabbare på isen och då är detta ett bra sätt, säger han.

NHL-spelarnas viktigaste träning är just på försäsongen. Den betyder mer för dem än vad det gör för elitserielagen.

– När säsongen drar i gång ligger allt fokus på att hålla 82 matcher plus slutspel. Vi hinner inte bygga upp kroppen något mer under tiden medan elitserielagen har färre matcher och mer ledigt. De kan trycka på under träningarna och underhålla kroppen på ett annat sätt, säger Kronwall.

Håller ni er i bättre form än elitseriespelarna?

– Vi får mer hockeykondition av alla matcher, det blir inte alls samma av att man bara tränar. Samtidigt så tappar vi mer styrka eftersom vi inte kan hålla uppe den biten under säsongen på samma sätt som elitserielagen kan så svaret blir ja och nej.

Både Kronwall och Hörnqvist har varit i Sverige några veckor nu och hunnit landa. När de inte är hemma så saknar de falukorv och pytt i panna mest, ja bortsett från familjen då.

– Vännerna och släkten får nästan all tid nu eftersom man är borta från dem åtta månader sedan. Men jag och min flickvän har också köpt hus så det är mycket att göra på tomten nu. Jag har blivit lite som en trädgårdsskötare, säger Hörnqvist.

”Haft strul med skador”

Kronwall har passat på att åka på golfsemester med bröderna på Mallorca men har nu återvänt till Stockholm och tränar mycket rehab för knän och axlar såhär i början.

– Jag har haft strul med skador senaste fyra-fem åren och försöker därför träna skonsamt. Förra säsongen var första gången jag gick hela året och spelade alla matcher och det beror mycket på grundträningen under sommaren, säger han.

Vad är roligast att träna?

– Det är träningarna på isen. Suget kommer alltid tillbaka efter uppehållet och då är det en enorm nytändning. Hade jag svarat benböj så hade jag nog sysslat med tyngdlyftning i stället, säger Hörnqvist.