Uttalandet som kostar pampen 1,7 miljoner

Hårt straff för Detroit-profilen i NHL-konflikten

Foto: AP/SCANPIX
HOCKEY

Han kallade NHL-spelarna för klubbägarnas ”boskap”.

Nu straffas Detroits vicepresident Jim Devellano med 1,7 miljoner kronor i böter av ligan.

– Uttalandena är varken konstruktiva eller hjälpsamma i våra förhandlingar, säger NHL:s viceordförande Bill Daly.

NHL har satt munkavle på klubbarnas ägare och ledning under lockouten, för att undvika uttalanden som kan påverka förhandlingsläget negativt.

Men det brydde sig inte Detroits frispråkige vicepresident Jim Devellano om när han intervjuades av Island Sports News i veckan.

– De (förhandlingarna under lockouten) är väldigt komplicerade och innehåller för mycket detaljer för att en vanlig Svensson (”avarage Joe”) ska kunna förstå. Men jag kan säga så här: ägarna kan ses som ”farmägare” och spelarna, mig och vi som är under ägarna inkluderade, som deras ”boskap”, sa Devellano i intervjun.

”Spelarna får äta där”

– Ägarna styr över farmen och låter spelarna äta där. Så har det alltid varit och så kommer det alltid vara. Det finns inte att ägarna låter ett fackförbund driva runt med dem. Det finns inte.

Uttalandena har, som väntat, inte tagits emot väl av NHL och nu har Jim Devellano straffats för att han tog bladet från munnen.

– Detroit Red Wings organisation och NHL har kommit överens om att Devellanos uttalanden varken är lämpliga eller tillåtna under gällande avtal. De är inte konstruktiva och bidrar ingenting till förhandlingarna, säger ligans viceordförande Bill Daly.

Detroit-pampen får böta 250 000 dollar, motsvarande drygt 1,7 miljoner kronor.