Nytt bud från NHL till spelarna

Foto: SCANPIX
Gary Bettman (mitten).
HOCKEY

NEW YORK. Lockouten i NHL kan vara på väg mot sitt slut.

Ägarna har lagt ett bud som innebär en 50/50-delning av intäkterna – och det lär om inte annat betyda att förhandlingarna kommer igång på allvar nu.

– Vår respons kommer förr snarare än senare, lovar spelarfacksbossen Donald Fehr.

Det var känt att parterna i NHL-konflikten skulle mötas i New York, men ingen hade räknat med att få se några nya bud på bordet – allra minst från ligan.

Men innan någon ens hunnit sätta sig ner la kommissionären Gary Bettman fram ett nytt förslag, i vilket ägarna backar på flera punkter.

Den omdiskuterade fördelningen av intäkterna splittas rakt av 50-50 – och ligan böjer sig även i flera fall vad gäller rättigheter i kontrakten och medling.

Om budet accepteras inleds säsongen 2 november – och kommer att omfatta samtliga 82 grundserieomgångar, plus ett slutspel som fortsätter in i juli.

– Vi visste inte att det här budet skulle komma och har inte hunnit sätta oss in i detaljerna ännu, säger NHLPA-bossen Donald Fehr.

– Men vi kommer med en respons förr snarare än senare.

Stor press på spelarna

Han ska hålla ett telefonmöte med spelarrepresentanter klockan elva ikväll, svensk tid.

Att tro att facket kommer att tacka ja rakt av är inte troligt. Spelarna kan tänka sig en 50/50-deal vad det lider, men vill ”fasa” sig ner till den nivån för att inte förlora något på redan skrivna kontrakt.

Men ligans nya giv torde åtminstone innebär att förhandlingarna kommer igång på allvar nu – och pressen på spelarna är stor.

De vet att de har mycket liten chans att få ett särskilt mycket bättre bud.

De vet också att de kommer att förlora allt stöd från omvärlden om de helt avvisar förslaget.

ARTIKELN HANDLAR OM